In Blog

Het kabinet wil de dividendbelasting afschaffen per 1 januari 2020. Afschaffing zou leiden tot verbetering van het vestigingsklimaat, waardoor bedrijven als Shell en Unilever voor Nederland behouden blijven. Met het afschaffen van de dividendbelasting zijn jaarlijks € 2 miljard kosten gemoeid.

Bedrijven die hun winst (gedeeltelijk) uitkeren aan hun aandeelhouders moeten op die winstuitkering 15% dividendbelasting inhouden. Deze ingehouden dividendbelasting kan door alle in Nederland wonende ontvangers van dividend verrekend worden met de inkomstenbelasting. Daarom wordt er door Nederlandse aandeelhouders dus in feite geen dividendbelasting betaald.

Voor buitenlandse aandeelhouders ligt dat anders. Nederland heeft met de meeste landen een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting afgesloten. In die gevallen kan de Nederlandse dividendbelasting verrekend worden met de in het buitenland verschuldigde belasting. Afschaffing van de Nederlandse dividendbelasting heeft dan een bevoordeling van de buitenlandse overheden tot gevolg. In landen waar geen dividendbelasting wordt geheven zal de afschaffing van de Nederlandse dividendbelasting leiden tot een bevoordeling van de buitenlandse aandeelhouder..

De bevoordeling van buitenlandse overheden en buitenlandse aandeelhouders kost de Nederlandse overheid naar verwachting nu al twee miljard euro. Deze kostenpost zou naar schatting twee miljoen banen opleveren. Niet goed denkbaar is dat de afschaffing van de dividendbelasting zal leiden tot een verbetering van het vestigingsklimaat zodat bedrijven als Shell en Unilever voor Nederland behouden blijven.

Echter, niet uit het oog mag worden verloren dat andere overheden eveneens maatregelen treffen ter verbetering van het vestigingsklimaat. Het wordt algemeen als onzin beschouwd dat het vestigingsklimaat verbetert als de dividendbelasting wordt afgeschaft, zeker als dat de schatkist volgens de jongste schattingen € 2 miljard gaat kosten.

Voor een verbetering van het vestigingsklimaat zijn andere maatregelen nodig dan de afschaffing van de dividendbelasting, zoals onder andere de verlaging van de vennootschapsbelasting, loonkosten en het opleidingspeil van de beroepsbevolking.

Op Prinsjesdag wordt het wetsvoorstel ingediend. Het is toe te juichen als het wetsvoorstel sneuvelt en niet tot wet wordt verheven.

Huub Smeets
Belastingadviseur

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Foto Jeroen