In Blog

Met de invoering van het zogenaamde UBO-register afgedwongen binnen de Europese Unie, waarin de uiteindelijk rechthebbende (de UBO: ultimate beneficial owner) in een rechtspersoon komt te staan, willen veel vermogenden hun vermogen verborgen houden voor de buitenwereld.

In de huidige boze wereld heel begrijpelijk dat de rijkeren onder ons niet te koop willen lopen met hun bezittingen. En zolang men niet in de Quote 500 is opgenomen en niet te actief is met het tentoonspreiden van weelde op social media,  is het dus zinvol gebruik te maken van legale structuren om het bezit niet al te makkelijk inzichtelijk te maken.

Open CV

Als het vermogen is ondergebracht in een rechtspersoon dan zal deze haar bezittingen moeten publiceren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel die eenieder kan inzien. Komt daar nog het UB-register bij dan kan ook eenieder zien wie er achter een rechtspersoon schuilgaat.

Dit geldt echter niet voor een zogenaamde open CV (Commanditaire Vennootschap) die bovendien ook niet in het UBO-register hoeft te worden opgenomen. Ik zal u de precieze constructie besparen, maar uiteindelijk kan men via deze weg derhalve legaal het vermogen anonimiseren.

Het feit dat men anoniem is voor de buitenwereld wil vervolgens niet zeggen dat men geen belasting meer betaalt. Dat lijkt wel de stelling in onderstaand artikel in het FD van 28 mei jl.

Artikel FD

Anonimiseren en belastingontduiking zijn actuele begrippen die in de huidige tijd veel gebruikt worden. Opvallend is dat ze ook vaak in dezelfde context worden gebruikt, terwijl ze vaak niets met elkaar te maken hebben. Zo ook in het recente artikel in het Financieel Dagblad.

De stelling is dat een open CV kan leiden tot belastingontwijking van de aanmerkelijk belangheffing in box 2. Dit kan ik me op geen enkele wijze bedenken. De open CV is vennootschapsbelastingplichtig en dus gewoon zichtbaar voor de Belastingdienst. Bovendien ziet de aanmerkelijkbelangregeling ook op de participaties van een commanditair vennoot van minimaal 5%. Van een belastingontwijkings-constructie is dan ook geen sprake. Onzin dus!

Commotie

Maar goed, het staat wel weer in de krant, het wachten is nu op een fiscaal ‘deskundige’ in de tweede kamer die hier weer Kamervragen over gaat stellen en voor een hoop onterechte commotie gaat zorgen.

Blijft lastig om als fiscalist te moeten lezen of ervaren dat niet door enige kennis geremde journalisten weer eens een onzinverhaal de wereld inbrengen, hetgeen vervolgens wordt opgepakt door een eveneens niet door enige kennis geremde politicus.

Het zet me aan het denken; zouden die andere verhalen in de krant, op vakgebieden waar ik dan geen verstand van heb, wel waar zijn…….?

Bert Bogie
Vennoot / Belastingadviseur

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Security