In Blog

Heeft u ook wel eens een gevoel van opluchting als u wakker wordt en beseft dat u heeft gedroomd? Ik had dit laatst. Ik droomde namelijk dat ik 10 jaar geleden een jaarrekening aan het controleren was.

Het was de tijd dat een accountant al 20% van zijn budget had opgemaakt zonder contact te hebben gehad met zijn klant. Een inschatting van de risico’s die mogelijk in de jaarrekening zouden kunnen zitten deed men zelf op kantoor; het dossier van het vorige jaar had men immers bij de hand.

Het was de tijd dat de klant alleen de handtekening van de accountant wilde en verder zo weinig mogelijk ‘gedoe’. Accountantscontrole had geen enkele toegevoegde waarde. De mensen op de administratie van de klant hadden totaal geen idee waar de accountant zoal mee bezig was. Waaruit bestaat een controle en waarom vullen zij al die werkprogramma’s?

Het was de tijd dat de planning van een accountantskantoor zo vol zat dat net 1 week kon worden vrijgemaakt. Nog niet klaar aan het einde van die week? Over 4 maanden bent u weer de eerste. Controles werden steeds opnieuw opgepakt; doorlooptijden waren enorm; 13 maanden geen uitzondering.

Het was de tijd dat een klant 2 volle ordners met informatie aanleverde. De accountant gebruikte er 1,5 en deed met 0,5 ordner niets. Juist die informatie die de accountant echt nodig had, had de klant niet voorbereid. Een jaar later voltrok zich precies hetzelfde. Accountant en klant maakten elkaar niet beter.

Het was de tijd dat – hoe kan het ook anders –  discussies ontstonden door onbegrip en gebrek aan communicatie. Het proces werd afgesloten met een stevig gesprek over de meerwerknota. Meerwerk, dat voor de accountant al duidelijk was bij de start van de controle. Meerwerk, dat door de klant als een onverwachte verrassing werd ervaren en een belediging van de oplevering van informatie door zijn collega’s.

Het was de tijd dat van Lean en LeaRn in de accountancy nog niemand had gehoord.

Hoewel mijn droom gechargeerd was, kunt u zich wellicht voorstellen dat ik opgelucht was dat ik wakker was geworden. Herkent u zich in een van bovenstaande zaken uit mijn droom?
Ga dan naar smitsvandenbroek.nl.

Jeroen Roumen
Vennoot / Registeraccountant

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
500 eurobiljettenfreelancer aan het werk