In Nieuws

Met ingang van 1 januari 2015 zijn de (fiscale spel-) regels voor de opbouw van een pensioen wederom versoberd. Als een verrassing komt het niet want bij de versoberingen van 2014 werd al aangekondigd dat er in 2015 een verdere aanpassing zou komen.
De verdere aanpassing bestaat uit een verlaging van het opbouwpercentage.  Ingeval er sprake is van een eindloonregeling wordt het maximaal toegestane opbouwpercentage 1,657 % en ingeval van een middelloonregeling 1,875 %. De pensioenleeftijd is gehandhaafd op 67 jaar. Deze leeftijd  wordt met een wetsvoorstel dat onlangs werd ingediend ook voor de AOW leeftijd nu sneller bereikt, namelijk met ingang van 2021.

Verder mag fiscaal nog maar maximaal € 100.000,- als pensioengevend salaris gelden. Bij dienstbetrekkingen in deeltijd wordt dit bedrag verminderd overeenkomstig de deeltijdfactor.

Veelal hebben dga’s (directeur groot aandeelhouders) een fiscaal maximale opbouw in de pensioenovereenkomst opgenomen.
Dat betekent dat ook zij weer de pensioenbrief moeten aanpassen.  Omdat het enkel de opbouw van het percentage betreft en het opnemen van een  maximering kan veelal ook volstaan worden met een addendum op de pensioenbrief, temeer daar  voor de meesten zal gelden dat deze pensioenbrief al werd geupdated met ingang van 1 januari 2014.

Daar waar nog behoefte is om (toch weer/nog eens) de pensioensituatie te bekijken is natuurlijk altijd mogelijk. Aan de hand van een pensioen scan (pensioen APK) kunnen we de diverse aspecten die spelen bij het opbouw in eigen beheer  doorlopen.
Zo kan bijvoorbeeld  een aandachtspunt zijn het arbeidsongeschiktheidspensioen. Staat dit nog in de pensioentoezegging en moet dit zo blijven? Als er een weduwepensioen is toegezegd  zal dit veelal op opbouwbasis zijn toegezegd.  Een alternatief is dit op risicobasis te doen.

En is het nog wel überhaupt nodig of zinvol om pensioen (in eigen beheer) op te bouwen?

Allemaal vragen die aan de hand van een zogeheten pensioen APK aan de orde kunnen komen.

Interesse ?
Neem vrijblijvend contact met Ton Timmermans of Huub Smeets  van ons kantoor op (tel. 0495-454444).

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
OntbijtsessieFiscus