In Nieuws

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de voorschriften voor crowdfundingplatforms geëvalueerd. Uit het onderzoek komen risico’s naar voren waar AFM zich zorgen over maakt. Zo lijken investeerders steeds sneller te moeten beslissen. AFM gaat daarom de huidige voorschriften aanscherpen.

‘De gemiddelde tijd waarin investeerders in een project konden instappen in de onderzoeksperiode daalde naar enkele uren. Hierdoor worden investeringsrisico’s mogelijk niet goed overzien’, meldt AFM. ‘Zestig procent van de investeerders negeert bovendien het advies om maximaal tien procent van het vrij belegbare vermogen in crowdfunding te investeren. Op grond van deze evaluatie worden de huidige voorschriften op een aantal punten aangescherpt.’

Aanscherping voorschriften
Een nieuw voorschrift is dat alle projectinformatie 48 uur vooraf aan openstelling van de inschrijving voor alle investeerders op het platform beschikbaar moet zijn. De huidige 24-uurs bedenktijd achteraf blijft bestaan. Verder verwacht de AFM van de sector een flinke inspanning om te waarborgen dat investeerders zich vaker houden aan het advies om maximaal tien procent van hun vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding. Consumenten mogen afwijken van deze richtlijn, maar platforms moeten deze afwijkingen wel op individuele basis kunnen verantwoorden. Een platform moet ten minste aan de AFM kunnen uitleggen waarom zij het gerechtvaardigd vindt dat een investeerder meer dan de geadviseerde tien procent investeert in crowdfunding. De investeerderstoets zal blijven bestaan, maar de frequentie van de herhaling hiervan zal afnemen.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
SpaarlampContracten