In Nieuws

In de grensstreek hebben veel in België woonachtige ondernemers een bedrijf in Nederland en andersom. Door de voorwaarden van sommige noodmaatregelen dreigen ze tussen wal en schip te vallen. In welk land kunnen ze een beroep doen op steunmaatregelen?

Ondersteuning zelfstandigen (Tozo) 

Zolang belanghebbende geen ingezetene is van Nederland, valt hij/zij niet onder de Participatiewet en kan er geen Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) verstrekt worden.
Kan deze in België woonachtige ondernemer in België wel een beroep doen op steun?
Onderstaande informatie geldt uitdrukkelijk alleen voor ondernemers die in België wonen en in Nederland hun bedrijf hebben gevestigd o.b.v. inschrijving KvK.

Maatregelen in België: 

Leefloon

OCMW (Belgische sociale dienst): verwijs ondernemers in broodnood naar het OCMW van hun eigen gemeente. Ze kunnen hier een aanvraag voor ‘leefloon’ indienen. Zie: https://www.vlaanderen.be/leefloon.
De Belgische overheid heeft kennelijk nog geen specifieke regeling zoals dat hier het geval is. Dus het kan per gemeente verschillen hoe snel ze daar handelen.
Zie: https://www.vlaanderen.be/dienstverlening-van-de-openbare-centra-voor-maatschappelijk-welzijn-ocmw en http://www.vlaanderen.be/gemeenten (contactgegevens van OCMW-loketten per gemeente).

Overige informatie/Belgische instanties

Steunmaatregelen VLAIO (B): https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/moeilijkhedencoronavirus/specifieke-maatregelen-mbt-het-coronavirus/coronavirus

Overbruggingsrecht Zelfstandigen (B): https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/overbruggingsrecht-voor-zelfstandigen-coronavirus

https://www.rsvz.be/nl/faq/ik-zet-mijn-zaak-stop-door-economische-moeilijkheden-wat-nu

Hinderpremie

België kent alleen een hinderpremie (ook € 4000) voor ondernemers die in België het bedrijf gevestigd hebben. We verwijzen naar de site van de rijksoverheid voor de laatste informatie. De regeling is nu nog niet actief.
Bureau voor Belgische Zaken (NL): https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactgids/bureau-voor-belgische-zaken

Maatregelen in Nederland: 

Men komt dus als inwoner van België niet in aanmerking voor de Tozo, maar mogelijk wel voor het noodloket voor direct getroffene.

Noodloket

Het noodloket, € 4.000 voor drie maanden, heeft de overheid op 17 maart aangekondigd en geldt voor ondernemers in bepaalde sectoren (wordt nog uitgewerkt). Daarvoor gaat de KvK inschrijving gelden. Mogelijk dat de Belgen of in België woonachtige Nederlanders met hun onderneming in Nederland ook daar een beroep op kunnen doen. De regeling noodloket wordt nog verder uitgewerkt.

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Handen wassen500 euro biljetten