In Nieuws

De NBBU en de ABU voeren gesprekken om tot één cao te komen. Beide partijen hebben dit bevestigd tegenover het FD. De schoonmaakbranche verwacht aanvang 2017 tot een nieuwe cao te kunnen komen.

De uitzendbranche

De ABU vertegenwoordigt 65% van de markt en heeft de grote uitzendbedrijven als lid. Daarnaast zijn circa duizend gespecialiseerde, mkb- en payrollbedrijven lid van de NBBU. Bedrijven die van geen van beide brancheorganisaties lid zijn passen de ABU-cao toe door een algemeen verbindend verklaring. Volgens het FD groeien beide uitzendkoepels steeds meer naar elkaar toe. Volgens het FD speelt waarschijnlijk de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) een belangrijke rol bij het besluit om samen te werken. Daarnaast zijn de verschillen in beloning tussen beide cao’s gelijk getrokken. Ook een ABU-uitzendkracht moet sinds vanaf de eerste dag de zogeheten inlenersbeloning ontvangen. Desondanks zijn er nog verschillen tussen beide cao’s. Het eigen loongebouw waar ABU-bedrijven gebruik van kunnen maken is het belangrijkste verschil. De inlenersbeloning gelijk is getrokken, maar voor bepaalde groepen zijn eigen loonschalen blijven bestaan.

Bron: FD 6-12-2016

Schoonmaak: afronding onderhandelingen in 2017

De cao-partijen zijn het eens geworden over de voorwaarden waaraan de schoonmaakbedrijven moeten voldoen voordat het ziektegeld in het 2e ziektejaar verlaagd mag worden naar 90%. Belangrijk is dat de zieke werknemer tijdens het eerste jaar goed begeleid is. Dit zal worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie van drie deskundigen. Deze commissie kan ook de cao-partijen adviseren als er dingen fout gaan. Hiermee is de afspraak uit de vorige cao ingevuld. Voor de meeste andere punten in de onderhandelingen is nog geen akkoord bereikt. De verwachting is dat de onderhandelingen in ieder geval tot in februari 2017 doorlopen.

Bron: CNV Vakmensen 2-12-2016

Onze loonafdeling is altijd op de hoogte van de nieuwe cao’s en aankomende wijzigingen. Laat u adviseren of breng uw loonadministratie onder bij een gedegen partij: u bent verzekerd van een correcte loonverwerking en dit scheelt u waarschijnlijk ook nog een hoop (interne) kosten.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
EuropaKoffie in hand