In Nieuws

Het belastingstelsel gaat op de schop. Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het op hoofdlijnen eens over een grote belastinghervorming.

De belasting op arbeid gaat omlaag en ook moet het stelsel een stuk minder ingewikkeld worden. De komende weken gaan de regeringspartijen kijken of meer partijen de plannen willen steunen.

Hoe het plan van het kabinet er precies uitziet, is niet bekend. “Details wil het kabinet nog niet geven”, zegt politiek verslaggever Frits Wester. Wel is duidelijk dat het niet alleen gaat om belastingverlaging. “Je moet ook denken aan kappen in het woud van toeslagen om het stelsel eenvoudiger te maken, en het verhogen van belasting op zaken die het milieu schaden.”

Vijf miljard
Hier en daar zullen mensen ook meer geld kwijt zijn. “Maar voor de meeste mensen zal het positief uitvallen”, verwacht Wester. Het kabinet trekt daar zo’n vijf miljard euro extra voor uit.

Om de hervorming erdoor te krijgen, heeft het kabinet nog wel de oppositie nodig. De verwachting is dat die de plannen zullen steunen, maar ze zullen daarbij wel voorwaarden stellen. “Sommige partijen willen gewoon met kabinet onderhandelen, denk aan D66, SP of GroenLinks”, zegt Wester. Andere partijen hebben al laten weten dat ze dat niet willen.

Het CDA bijvoorbeeld: voorman Buma zal zijn wensen kenbaar maken, maar wil geen ‘onderhandelingen in achterkamers om dan samen naar buiten te komen’. “Dat zou ik volstrekt verkeerd vinden”, zegt hij tegen RTL Nieuws. Ook SP-leider Roemer wil alleen in het openbaar onderhandelen. “Het kabinet denkt toch niet dat we naar een achterkamertje komen om te tekenen bij het kruisje?”

Komende week
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën  benadrukte vandaag dat hij ergens in de komende weken de oppositie zal benaderen, maar niet een totaal dichtgetimmerd plan zal voorleggen. “Ik praat met alle partijen al heel constructief en ik ben onder de indruk van hun ideeën. Als de gesprekken zo doorgaan, hebben we voor de belastingbetaler en voor Nederland iets in petto.”

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
SalarisadministratieBelastingdienst