In Nieuws

Steeds vaker komt het voor dat bij een overlijden de erfgenamen geconfronteerd worden met een negatief vermogen. Indien u niets onderneemt bent u als erfgenaam verantwoordelijk voor de eventuele schulden uit een erfenis. Weet u zeker dat er enkel schulden zijn, weiger dan de erfenis. Bij twijfel is het verstandig gebruik te maken van het beneficiair aanvaarden.

De laatste jaren worden erfenissen steeds vaker geweigerd; de erfenis wordt dan bij de rechtbank verworpen. In 2014 steeg het aantal verwerpingen bij deze rechtbanken 11% ten opzichte van 2013, er is duidelijk sprake van een trend over de laatste vijf jaren.  Een erfenis weigeren is nogal heftig omdat je dan niet eens recht hebt op een aandenken van de overledene.

Bescherming erfgenamen

Ook is sprake van een trend bij het beneficiair aanvaarden van erfenissen. Bij beneficiair aanvaarden beschermen erfgenamen zich tegen eventuele schulderfenissen. Het aantal beneficiaire aanvaardingen nam  in 2014 met de vijf rechtbanken 3% toe, na stijging van 33% in het jaar daarvoor. Beneficiair aanvaarden neemt nog steeds toe. We zien nu wel een stabilisatie in het aantal dat mogelijk wordt veroorzaakt omdat meer mensen erfenissen weigeren.
Uit ervaring in de notarispraktijk blijkt dat naast schulderfenissen ook de verwaterende familiebanden de achtergrond van de weigering van de erfenis kan zijn. Als de financiële positie niet goed bekend is bij erfgenamen adviseren wij hen de erfenis beneficiair te aanvaarden. U kunt dan eerst inzicht krijgen in de financiële positie alvorens u een erfenis aanvaardt. Het is wel verstandig u te laten bijstaan door een financieel deskundige, zeker wanneer er zich bedrijfsvermogen in de boedel bevindt.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Elektrische auto opladenArbeidsrecht hamer