In Nieuws

In diverse bedrijfstakken zijn principeakkoorden bereikt voor de nieuwe cao’s, waaronder de particuliere beveiliging en onderzoeksinstellingen.

Onderhandelingsresultaat cao Particuliere Beveiliging

De cao heeft een looptijd van 1 januari 2017 tot en met 30 september 2017.

Lonen
De lonen worden verhoogd:
– per 01-01-2017 2,5%.

ORT tijdens vakantie-uren
Met ingang van loonperiode 1/2017 wordt ORT tijdens vakantie-uren (over de vakantie-uren die vanaf dat moment worden opgebouwd) heringevoerd. De hoogte van de uit te keren ORT tijdens vakantie-uren wordt bepaald door het gemiddelde te nemen van de uitbetaalde ORT over de voorgaande 52 weken.
De herberekening van het openstaande saldo vakantie-uren vindt plaats conform de herberekening in 2013.

Pensioen
Aanpassen van de pensioenregeling met ingang van loonperiode 1/2017 zodat parttimers over alle loongerechtigde uren (tot een maximum van 152 uur per loonperiode) pensioen opbouwen.
Gebruiken van de vrijgevallen VUT-premie (0,94%) met ingang van 1 oktober 2015 aan de hierboven genoemde pensioenaanpassing.

Artikel 95B
Artikel 95B geldt voor alle contractwisselingen van meer dan 15.000 uren.
De wijziging geldt voor alle offertes/aanbestedingen die worden uitgevraagd vanaf de ingangsdatum van de Algemeen Verbindend Verklaring doch uiterlijk op 1 april 2017.
Overigens blijft dit artikel ongewijzigd.

WW-WGA reparatie
Cao-partijen zullen de afspraak over een private aanvulling WW en WGA vastleggen in een aparte cao met een looptijd van 5 jaar en deze afspraak vervolgens onderbrengen bij de stichting PAWW (Stichting Private Aanvulling WW en WGA). Dit fonds gaat de administratieve uitvoering uitbesteden aan een door de Stichting van de Arbeid geselecteerde uitvoeringsorganisatie. De daarvoor benodigde stappen worden tijdig gezet. Zo dit wettelijk mogelijk wordt, worden de te betalen premies ingehouden op het brutoloon van de werknemer en door de werkgever periodiek afgedragen aan het fonds. Alle door de stichting PAWW opgelegde premies voor de private aanvulling WW en WGA worden volledig gedragen door de werknemer. De handhaving van de premie-inning en -afdracht wordt uitgevoerd door het controleorgaan.

Bron: FNV 11-01-2017

Onderhandelaarsresultaat cao Onderzoekinstellingen

De cao heeft een looptijd afgesproken van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017.

Lonen
Afspraken zijn gemaakt over onder meer een loonsverhoging.

Scholing
Omdat werknemers langer moeten doorwerken onder veranderende omstandigheden zetten partijen in op versterking van de professionele ontwikkeling, brede inzetbaarheid en loopbaangerichtheid in alle levensfasen. Daarom wordt het budget voor scholing verhoogd van 1,2 naar 2% van de loonsom.

Bron: FBZ 13-01-2017

Digitalisering cao-controle Taxivervoer

In 2017 zullen de cao-controleurs van de Stichting Sociaal Fonds Taxi (SFT) gebruik gaan maken van de BCT-gegevens tijdens de cao-controle. Bedrijven zullen hun BCT-bestanden via een online portal digitaal kunnen aanleveren bij SFT. Hiervoor wordt software beschikbaar gesteld. Ook kunnen bedrijven zo de elektronische loonadministratie aanleveren. Hierdoor zal de cao-controle voor een deel digitaal worden uitgevoerd in 2017. In 2017 start SFT ook met het bekijken van de naleving van de arbeids- en rusttijden. De resultaten worden met de bedrijven besproken, zodat eventuele overtredingen in de toekomst worden voorkomen.

Bron: Taxipro 16-01-2017

Bonden schorten overleg cao Uitgeverijbedrijf op

De bonden hebben alle formele gesprekken met de Werkgeversvereniging Uitgeverijbedrijf (WU) over een nieuwe cao opgeschort. De bonden geschillen met de werkgevers over de aanwending van 1,7% – de tegenwaarde van de 2% extra verhoging van het persoonlijk keuzebudget in 2016. Bij de introductie van het persoonlijk keuzebudget (PKB) in 2016 is dit met 2% extra verhoogd. Volgens de bonden was de afspraak dat bij het overleg van de cao 2017 over de verdere aanwending van 1,7%, de tegenwaarde van 2% PKB, zou worden gesproken. Deze afspraak uit 2015 staat volgens de bonden los van de inzet voor het cao-overleg 2017. Het cao-overleg 2017 wordt slechts als moment gebruikt voor overleg om invulling te geven aan de afspraken uit 2015. Het is hiermee dus geen onderdeel van de inzet voor het cao-overleg 2017. De WU heeft in gesprekken met de bonden aangegeven de extra verhoging van 2% in het PKB nooit te hebben gezien als een structurele (loons)verhoging. Tevens gaven zij aan dat een eventuele extra verhoging van 2% in het PKB voor 2017 of het anders aanwenden hiervan, onderdeel zijn van de inzet van het brede cao-overleg 2017. De bonden hebben alle formele gesprekken met de WU opgeschort en overleggen op 18 januari onderling hoe het nu verder moet met het cao-overleg.

Bron: CNV Vakmensen 13-01-2016

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Man werkt op ipadGeld