In Nieuws

De innovatiebox biedt innovatieve ondernemers een belastingvoordeel. Met deze fiscale stimuleringsmaatregel wil de overheid innovatie in Nederland bevorderen. De innovatiebox is er voor ondernemers met een B.V. of een N.V. Zij kunnen de winsten uit innovatieve activiteiten in een speciale tariefbox binnen de vennootschapsbelasting onderbrengen. Over deze winsten geldt dan een belastingtarief van 5% in plaats van 20 of 25%.

De innovatiebox is toegankelijk als er sprake is van een octrooi dan wel in het geval dat er door de rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) een zogenoemde WBSO-verklaring is afgegeven. De innovatiebox is op verzoek bij de aangifte van toepassing.

Bij gefacilieerde innovatieve activiteiten moeten we denken aan:

  • De ontwikkeling van technisch nieuwe producten, productieprocessen en programmatuur;
  • Technisch wetenschappelijk onderzoek;
  • Analyse van de technische haalbaarheid van een innovatief project;
  • Procesgericht technisch onderzoek.

Welk deel van de totale winst kan worden toegerekend aan de innovatiebox van 5%?

Hiervoor bestaan twee methoden:

  1. Fictief wordt 25% van de winst – alleen als deze positief is – toegerekend aan de innovatiebox, dit tot een maximum van € 25.000.
  2. Pas wanneer de opbrengsten van het project hoger zijn dan de kosten daarvan, wordt het meerdere tegen het tarief van 5% belast. Met de inspecteur kunnen hierover afspraken worden gemaakt.

Een rekenvoorbeeld:

U ontwikkelt in eigen beheer een nieuw product. Voor de loonkosten krijgt u een WBSO-verklaring. In de eerste twee jaren maakt u telkens € 50.000 voortbrengingskosten om het product te ontwikkelen. Aan het begin van het derde jaar komt het product op de markt. Het product levert drie jaar lang opbrengsten op, waarvan € 75.000 per jaar is toe te rekenen aan de innovatie waarvoor een WBSO-verklaring is verleend.

In de eerste twee jaar mag u de voortbrengingskosten aftrekken tegen het normale tarief voor de vennootschapsbelasting. In jaar drie valt in beginsel € 75.000 in de innovatiebox. Omdat u eerst de drempel moet inhalen van € 100.000 (voortbrengingskosten) wordt de volledige € 75.000 belast tegen het normale tarief. Er resteert dan een drempel van € 25.000. In jaar 4 zijn er weer voor € 75.000 voordelen. De drempel is nog maar € 25.000 waardoor er € 25.000 belast wordt tegen het normale tarief en € 50.000 tegen het tarief van 5%. Er resteert nu geen drempel meer. In jaar 5 wordt de volledige winst van € 75.000 belast tegen het tarief van 5%.

Uiteindelijk is de totale winst van € 225.000 (drie maal € 75.000) verminderd met de voortbrengingskosten van € 100.000 (tweemaal € 50.000), zijnde € 125.000 belast tegen het lage tarief.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
SRAFiscus