In Nieuws

Nu het jaar 2015 om is zullen werkgevers de eindopstelling voor de werkkostenregeling gaan maken. Berekend moet worden of de gemaakte ‘werkkosten’ in 2015 het forfait van de vrije ruimte overstijgen, en of afdracht van eindheffing moet plaatsvinden. Hoe gaat u te werk? 

Stap 1: Bepalen vrije ruimte

Eerst moet u de vrije ruimte bepalen. Dat is 1,2% van de fiscale loonsom (kolom 14 loon) van 2015. Zit u met meerdere werkgevers in één concern (dat wil zeggen dat er een 95% of meer verwevenheid tussen de werkgevers bestaat), dan mag u de loonsom voor alle werkgevers in dat concern samen tellen om de totale vrije ruimte te bepalen. Uiteraard neemt u dan ook alle werkkosten mee in de berekening.

Stap 2: Bepalen ‘werkkosten’

In de loop van 2015 heeft u alle vergoedingen en verstrekking aan uw personeel gekwalificeerd in gerichte vrijstellingen, nihilwaarderingen, intermediaire kosten en ‘werkkosten ten laste van de vrije ruimte’. Uit uw administratie van  2015 moet deze kwalificatie blijken. U weet zodoende welke kosten ten laste van de vrije ruimte gaan.

Stap 3: Bepalen af te dragen eindheffing

U trekt het bedrag van de vrije ruimte (uit stap 1) af van de belaste werkkosten (uit stap 2). Het meerdere geeft u aan als eindheffingsloon in de eerste loonaangifte van 2016. Hierover betaalt u 80% belasting. Komen uw belaste werkkosten niet boven de vrije ruimte uit, dan hoeft u niets te doen.

Stap 4: Eindheffing in 2015?, inschatting maken kosten 2016

Moet u op basis van bovenvermelde stappen eindheffing betalen? Ga dan goed na welke kosten u maakt die ten laste van de vrije ruimte gaan. Maak voor 2016 alvast een inschatting waar u dan op uit komt met de belaste werkkosten maar ook met de vrije ruimte. Wellicht is het zinvol te bekijken of een en ander aangepast kan worden om de betaling van eindheffing in de toekomst te beperken of te voorkomen.

Heeft u hulp nodig?… bij het opstellen van de eindafrekening van 2015, het inrichten van uw administratie of het wijzigen van arbeidsvoorwaarden, neemt u dan contact met ons op.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Konnektos bannerPortemonnee met muntgeld