In Nieuws

De Belastingdienst heeft steeds meer aandacht voor crowdfunding en dat roept onzekerheid op in de branche omtrent belastingheffing. Staat dit de groei van de sector in de weg of zal de fiscus snel heldere standpunten formuleren?

Op verschillende fiscale vlakken is er aandacht voor crowdfunding, ook internationaal. De Europese Commissie publiceerde eerder dit jaar een standpunt over de toepassing van bestaande btw-regelgeving bij crowdfunding.  In reactie hierop gaf minister Dijsselbloem in een Kanmerbrief aan dat dit standpunt ten onrechte het idee opriep dat er extra belasting geheven wordt bij crowdfunding. Of crowdfunding met btw is belast, valt volgens de minister per geval te bezien.

ANBI-status

Maar niet alleen bij de omzetbelasting is er reuring over crowdfunding. Zo zorgde het nieuwe ANBI-besluit voor paniek. Het besluit zou het voor crowdfundingplatforms onmogelijk maken een ANBI-status te behouden.  Sindsdien onderzoekt het ANBI-team van de Belastingdienst of er voor crowdfundingplatforms apart beleid nodig is. Woordvoerders van het platform Ulule denken dat het niet mogelijk is om de ANBI-status te behouden. Zij vertellen dat het in Frankrijk en België voor crowdfundingplatforms in principe niet mogelijk is om als ‘ANBI’ belastingvoordelen te verkrijgen. Het Nederlandse beleid is tot op heden dus relatief soepel.

Inkomstenbelasting

Tenslotte is crowdfunding ook voor de inkomstenbelasting in the picture. Mensen die bijvoorbeeld geld uitlenen via een crowdfundingplatform dienen hiervan opgave te doen in box 3.  Kunnen crowdfundingplatforms binnenkort ook vragen over informatie-uitwisseling verwachten, nu de fiscus voor de inkomstenbelasting onderzoek doet naar andere vormen van de deeleconomie, zoals verhuur via airbnb.

Fiscaal beleid

Het kabinet onderschrijft dat crowdfunding het ondernemerschap kan stimuleren en wil daar dan ook ruimte voor geven. Of dit ook wordt doorgevoerd in fiscale regelgeving valt nog te bezien. Een ding is zeker: duidelijk fiscaal beleid kan helpen de sector op een gezonde wijze te laten groeien.

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
FiscusMinisterie