In Nieuws

De spaarrente wordt 0% of wellicht negatief! Toch wordt de spaarrente in Box 3 nog steeds belast alsof er 4% of meer rente genoten wordt. Bovendien is uw spaargeld door de inflatie steeds minder waard. Het wordt tijd om na te denken over alternatieven! U kunt kiezen voor beleggingsproducten die een hoger rendement geven, maar die zijn ook risicovoller. Er zijn plannen om vanaf 2022 de rendementen van deze beleggingen in 2022 te gaan belasten met 5,33%. Dit doet dan weer het hogere rendement teniet!

Belastingheffing in Box 3, aflossing hypotheek

De spaarrente wordt belast in box 3. Deze belastingheffing eindigt wanneer u uw spaargeld gebruikt om af te lossen op de hypotheekschuld in box 1. U bespaart hiermee dus box 3 heffing en de hypotheekrente. Nadeel is wellicht dat de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is als je later weer wil bijlenen.

Lening of schenkingen aan kinderen

Een andere optie is het schenken aan kinderen. Wellicht om een eigen woning mee te kopen of deze te verbouwen. Het maximale bedrag bedraagt in 2020 € 103.643 als uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.

U kunt het bedrag natuurlijk ook uitlenen aan uw kind tegen een rente vergelijkbaar met de bancaire hypotheekrente. Dit levert u meer rendement op en uw kind kan de rente gewoon als eigen woningrente aftrekken, mits annuïtair wordt afgelost. Vanaf 2022 zult u hierover waarschijnlijk wel weer, tegen een forfait van 5,33%, 33% belasting moeten gaan betalen in box 3.

Inbreng spaargeld in BV

Ook kan het spaargeld van box 3 verhuizen naar box 2 door dit bedrag als kapitaal in te brengen in uw BV zonder daar aandelen voor te krijgen (zogenaamd agio of informeel kapitaal). Heeft u geld nodig voor het levensonderhoud dan kunt u overwegen om dividend uit te keren, echter dit is weer belast met 26,25%. Beter is het om tijdelijk van de BV te lenen en later onbelast kapitaal terug te betalen. Hiervoor moet u bij de notaris langs om de nominale waarde van de aandelen te verlagen.

Om wat flexibeler te kunnen zijn met het spaargeld, kan ook een Open Fonds voor Gemene Rekening worden opgericht in plaats van een BV. Dit is sneller, goedkoper en bij terugbetaling van kapitaal hoeft u niet naar de notaris. Hiervoor moet u met minimaal 2 personen zijn (niet uw echtgenoot/echtgenote waarmee u in gemeenschap van goederen gehuwd bent!).

Komt u eens langs om uw persoonlijke situatie te bekijken om te zien wat in uw geval het meest voordelig is!

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Nieuwsbrief januari 2020Koning Willem-Alexander