In Nieuws

De Belgische Kamercommissie Financiën heeft een wetsvoorstel aangenomen om schenkingen van roerende goederen voor een buitenlandse notaris verplicht te laten registreren. Belastingvrij schenken voor een buitenlandse notaris, de zogenoemde “de kaasroute”, is binnenkort dus verleden tijd. De nieuwe verplichting gaat gelden voor schenkingen vanaf 1 december 2020.

Het schenken van roerende goederen kan in België op twee manieren. Enerzijds is er de schenking via hand- of bankgift, anderzijds kunnen bepaalde roerende goederen geschonken worden via tussenkomst van een notaris. Laat u een Belgische notaris de vastlegging van de schenking maken, dan zal deze vastlegging altijd geregistreerd worden. Het Belgische schenkingrecht is een registratiebelasting, wat inhoudt dat enkel schenkingsrecht is verschuldigd indien een schenking wordt geregistreerd. Deze schenkingsrechten variëren tussen de 3% en 7%, afhankelijk van het gewest waar u woont en wie de ontvanger is.

In het geval dat er een notariële akte wenselijk is voor de schenking van roerende goederen kunt u er ook voor kiezen om de akte voor een Nederlandse notaris te laten verlijden. Een Nederlandse notaris is namelijk niet verplicht om deze akte in België te laten registreren. Dat betekent dat men in Nederland dus wél aandelen op naam, geld of kunst kan schenken zonder schenkbelasting te betalen. Deze manier van schenken wordt “de kaasroute” genoemd.

Nu het wetsvoorstel is aangenomen moeten per 1 december 2020 ook buitenlandse notariële akten verplicht worden geregistreerd. Dit betekent dat u per 1 december 2020 ook schenkingsrecht verschuldigd bent indien u de schenking laat vastleggen bij een Nederlandse notaris. Hiermee komt een einde aan het belastingvrij schenken van roerende zaken door het inschakelen van een buitenlandse notaris.

Voor schenkingen die niet voor een notaris gebeuren, zoals een handgift of een bankgift, blijft het huidige systeem bestaan.

Bent u Belg of bent u langer dan tien jaar geleden naar België gemigreerd en wilt u nog belastingvrij schenken middels een buitenlandse notariële akte, zorg er dan voor dat u dit vóór 1 december 2020 doet.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op!

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
foto van SandraNieuwsbrief oktober 2020