Hebt u voorwerpen van nationaal kunst of cultuurhistorisch belang geërfd en wilt u deze gebruiken om verschuldigde erfbelasting te betalen, dan kan dat. De waarde van deze objecten wordt verhoogd tot 120% waarmee dan de erfbelasting wordt verlaagd.

Het moet gaan om kunstvoorwerpen, manuscripten die bijzonder zijn, het archief van een belangrijke schrijver, landkaartencollectie of een verzameling bijzondere zilveren voorwerpen. Wie beslist of uw object aan de eisen voldoet? Het is de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën, maar deze heeft het overgedragen aan de (nieuwe) staatssecretaris van financiën. Deze gaat af op het advies van een Commissie van drie. Deze commissie heeft als voorzitter een oud-president van de Hoge Raad, een oud-directeur Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie en een hoge ambtenaar van Financiën.

Ook een toekomstige erflater kan al een zogenoemde Intentieverklaring bij bedoelde Commissie vragen of het betreffende voorwerp of verzameling voor de regeling in aanmerking komt. Hiervoor is vereist dat een directeur van een museum verklaart het object of de verzameling te willen opnemen in zijn collectie.

Heeft u vragen of opmerkingen over de regeling of heeft u hulp nodig om een intentieverklaring te krijgen, neemt u dan gerust contact met ons op!

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt