In Nieuws

VVD en PvdA hebben een akkoord bereikt over een nieuwe manier om vermogen te belasten. Kleinere spaarders gaan erop vooruit, zeer vermogenden leveren flink in. Dat melden betrouwbare bronnen rond het Binnenhof.

Het tarief van 30% blijft gehandhaafd, maar het veronderstelde rendement van 4% waartegen iedereen nu nog wordt afgerekend gaat op de schop. Het nieuwe stelsel zou vanaf 2017 ingaan.

Vrijstelling naar €25.000

Allereerst wordt de vrijstelling per persoon verhoogd van €21.000 tot €25.000. Daardoor zullen tweepersoonshuishoudens over de eerste €50.000 van hun spaarsaldo geen rendementsbelasting hoeven te betalen. Boven dit bedrag gaat de fiscus een nieuwe staffel hanteren.

Over de eerste €100.000 zal niet langer met een rendement van 4% worden gerekend, maar met 2,9%. Dit percentage zal jaarlijks veranderen omdat het een gemiddelde is van rentestanden in de voorgaande vijf jaren. Dit betekent dat een tweepersoonshuishouden met €100.000 aan vermogen €435 aan de fiscus afdraagt (€100.000 – €50.000) x 2,9% x 30%) in plaats van €696.

Mandje aandelen

Voor de vermogens van een ton tot een miljoen wordt het rekenrendement verhoogd tot 4,7%. Dit percentage wordt niet alleen vastgesteld op basis van gemiddelde rentestanden, maar ook op de behaalde rendementen op een representatief mandje aandelen. De coalitie gaat er daarbij vanuit dat inwoners met een hoger vermogen actiever in effecten beleggen en daardoor ook hogere rendementen halen.

Vermogens boven een miljoen leveren volgens het plan behoorlijk in omdat het genoten rendement op 5,5% wordt gesteld in plaats van 4%. Naar verwachting zal daarom vooral de VVD moeite hebben het nivellerende effect aan kiezers uit te leggen.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
MinisterieSamen werken