In Nieuws

De nieuwe BPM-regels die in 2015 van kracht worden, maken met name kleine auto’s een stuk duurder. Dat heeft Autotelex becijferd. Juist in het A-segment komen hierdoor prijsverhogingen voor van soms meer dan duizend euro. De nieuwe BPM-tarieven zijn vorig jaar vastgelegd in het herfstakkoord.

Dit jaar geldt nog een BPM-tarief van 0 euro voor auto’s die minder CO2 uitstoten dan een bepaalde norm (89 gr/km voor benzineauto’s, 71 gr/km voor diesels). In 2015 is die lage BPM voor alle benzine- en dieselauto’s verdwenen. Juist in de hoek van de kleine, zuinige auto’s is de BPM stijging van 2015 op 2014 al snel zo’n 1.000 euro.

Rekenvoorbeeld

Autotelex heeft een voorbeeld uitgewerkt van de invloed van de nieuwe BPM-tarieven op de nieuwprijs van de meest populaire benzinemodellen in sommige gevallen met ruim € 1.000 stijgen. Zo stijgt de de prijs van de Peugeot 108 5-deurs met airco (1.0 e-VTi Allure, 88 gram CO2) van € 12.890 naar € 13.971 in 2015. De Peugeot 208 5-deurs met airco (1.0 VTi LIKE, 95 gram CO2) stijgt van € 15.600 naar € 16.429. Ook bij de dieselmodellen komen stevige prijsverhogingen voor tot bijna € 1.000.

Jong gebruikt

Algemeen is de verwachting dat de BPM-verhoging juist in de klasse van kleine, zuinige auto’s volgend jaar een negatief effect op de verkoopaantallen zal hebben. Vooral de nieuwe A-segment modellen als de nieuwe Aygo/C1/108 en Twingo, die toch al vrij stevig geprijsd zijn, worden nu nog duurder. “Alleen als de importeurs een deel van de BPM stijging voor hun rekening nemen, zullen de nieuwverkopen in het A-segment enigszins overeind blijven”, zegt Joost Klaren, restwaarde-expert van Autotelex. “Maar scherp geprijsde B-segment modellen zullen zeker het terrein overnemen. Een trend die trouwens al een tijdje gaande is.” Hij denkt niet dat er dit jaar nog een run op nieuwe kleine auto’s komt. “Daarvoor zijn er momenteel veel te veel acties van diverse voorraadmodellen”, zegt Joost Klaren, restwaarde-expert van Autotelex. Wel zijn de BPM-verhogingen in het kleine segment goed nieuws voor jonge gebruikte auto’s in die klasse. “Jonge A-segment occasions, ook die van het vorige model, zullen in de eerste maanden van 2015 zeker hun waarde behouden”, aldus Joost Klaren.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
OntslagvergoedingInnovation