In Nieuws

De Milieulijst 2016 en Energielijst 2016 zijn in de Staatscourant gepubliceerd. Het budget in 2016 is verhoogd van € 93 miljoen naar € 97 miljoen voor Milieu Investeringsaftrek (MIA) en van 38 € miljoen naar € 40 miljoen voor Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Het aftrekpercentage Energie Investeringsaftrek (EIA) gaat omhoog van 41,5% naar 58%. Hierdoor ontstaat een netto voordeel van ongeveer 14% voor EIA aanvragers.

MIA/Vamil

De MIA faciliteert investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die opgenomen zin in de milieulijst. Dankzij de MIA kunt u profiteren van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst; bovenop de andere fiscale aftrekmogelijkheden zoals de willekeurige afschrijving. Als u een bedrijfsmiddel heeft aangeschaft waarvan de code in de Milieulijst begint met een A, B, D, E, F of G mag 13,5%, 27% of 36% van het investeringsbedrag extra ten laste worden gebracht van de winst over het kalenderjaar waarin het bedrijfsmiddel is aangeschaft. U betaalt dan minder belasting.

De Vamil biedt de mogelijkheid 75% van een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Begint de code op de Milieulijst met een A, B, C of F dan is voor dat bedrijfsmiddel willekeurige afschrijving mogelijk. Hoe snel of langzaam u afschrijft, bepaalt u dan zelf. Het is zelfs mogelijk om 75% van de investering al in het jaar van aanschaf af te schrijven.

Door de budgetverhoging kunnen ondernemers in 2016 fiscaal voordelig investeren in waterstofauto’s of –bussen en nieuwe vrachtwagens die rijden op aardgas of elektriciteit. Plugin-hybride auto’s met een CO2-uitstoot hoger dan 30 g/km komen niet meer in aanmerking voor MIA\Vamil. De mogelijkheden voor hybride machines, fase IV motoren en bio-olie (Blauer Engel) zijn beperkt.

Daarnaast is extra budget beschikbaar gemaakt voor de landbouwsector, wat meer voordeel oplevert voor het tegengaan van erfafspoeling, verbeterde watertechnologie in de glastuinbouw en melkveestallen met weidegang.

EIA

De EIA faciliteert investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen die opgenomen zin in de energielijst. Met EIA kunt u 58% (was 41,5%) van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving.

Het budget van de EIA is verhoogd van € 106 miljoen in 2015 naar € 161 miljoen in 2016. Er zijn vier nieuwe technieken aan de lijst toegevoegd: snelloopdeur voor koel- of vriescellen, een besparingssysteem voor klimaatinstallaties, standairco en zonnepanelen op transportmiddelen.

Voor meer informatie:
Milieulijst 2016
Energielijst 2016

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
VergrootglasPortemonnee met briefgeld