In Nieuws

Ondernemers kunnen weer aankloppen bij de bank voor leningen om hun bedrijf verder te laten groeien. Pensioenfondsen, verzekeraars en banken gaan met behulp van de overheid 2 miljard euro extra in het mkb steken middels twee fondsen, zo komt vandaag naar buiten van het Ministerie van Economische Zaken.

Mkb-ondernemers, de motor van de Nederlandse economie, moeten nu smeken om krediet bij de banken die sinds de crisis veel voorzichtiger zijn met investeringen. De komende 3 jaar mogen zij, via een omweg, alsnog lenen om door te groeien.

,,Ondernemers kunnen hierdoor eerder de benodigde financiering aantrekken om te investeren in nieuwe producten en dienstverlening. Dat leidt tot banen en hogere economische groei,” aldus minister Kamp (Economische Zaken).

Garantie fonds

Er komen twee fondsen, gevoed door verzekeraars en pensioenfondsen, waarbij mkb’ers via hun bank kunnen aankloppen. Het eerste fonds verstrekt riskantere leningen van 150.000 euro tot 5 miljoen, waarbij de staat voor de helft garant staat. Een onderneming is dan zo aantrekkelijk voor de bank dat het leenbedrag – zo is afgesproken – automatisch wordt verdubbeld. Gaat de zaak toch nog failliet? Dan vangen pensioenfondsen, verzekeraars en de overheid de eerste klap op.

Risicofonds

Het andere fonds helpt banken die leningen willen geven aan gezonde ondernemingen met goede plannen, maar in dat geval te veel risico lopen bij één bedrijf of een bepaalde sector. Het fonds én de bank samen lenen straks minstens 10 miljoen en maximaal 25 miljoen euro uit bij zulke succesverhalen. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben al meer dan de helft van de fondsen toegezegd.

 

Bron: ANP

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
FiscusSRA