In Nieuws

De financiering van het midden- en kleinbedrijf met pensioengeld blijkt een groot succes. Dat bewijst het MKB Impulsfonds waar ondernemers zich massaal aanmelden voor een lening. Het fonds wordt gevoed met kapitaal van het Pensioenfonds Detailhandel dat €40 miljoen beschikbaar stelt.

Inmiddels worden met verschillende pensioenfondsen gesprekken gevoerd om het vermogen te vergroten. Volgens directeur Martine Vissers van Finance Ideas, de financieel dienstverlener die het fonds beheert, is er meer geld nodig omdat de pijplijn vol zit met aanvragen.

Vermogen uitgebouwd

Waar de kredietunies en andere alternatieve financieringsvormen voor het mkb nog nauwelijks van de grond komen, zal het MKB Impulsfonds eind deze maand, amper vier maanden na oprichting, voor €7 miljoen aan leningen hebben verstrekt. Het fonds verwacht deze zomer al door het vermogen van €40 miljoen te zitten.

Vissers is niet verbaasd over het succes. De ondernemingen die zich aanmelden bij het fonds, hebben al vaak bankfinanciering, maar krijgen bij een volgende kredietaanvraag nul op het rekest. „Het gaat hier om gezonde bedrijven die op zoek zijn naar een aanvullende lening. De bank wil vaak niet meewerken en andere vormen van mkb-financiering zijn moeilijk toegankelijk.”

Tussen financieringen in

Het MKB Impulsfonds verschilt van andere vormen van mkb-financiering, zoals kredietunies en crowdfunding, meent Vissers. „Wij zitten precies tussen bankfinanciering en andere alternatieven in, omdat er bij dit fonds geen banken of andere financiële instellingen betrokken zijn. Het zijn alleen pensioenfondsen.”

Ondernemers moeten aan strenge voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een lening. Een mkb’er kan alleen aankloppen voor een krediet tussen de €250.000 en €1 miljoen. Het bedrijf moet jaarlijks een omzet van minimaal €600.000 behalen, twee jaar bestaan en drie vaste medewerkers in dienst hebben. Verder moet de ondernemer kunnen aantonen dat hij in het laatste jaar winst heeft geboekt. Het fonds hanteert een rente van tussen de 8 en 12%.

Strenge voorwaarden geen belemmering

Oud-bankier Michiel Werkman zegt dat de strenge voorwaarden geen belemmering hoeven te zijn om een mkb-fonds tot een succes te maken. „Bij alle vormen van kredietverstrekking gelden strenge eisen, kijk alleen al naar de banken.”

De rente die het MKB Impulsfonds vraagt voor een lening, ligt niet per se aan de hoge kant en zal ondernemers niet meteen afschrikken, meent Werkman. „Voor bedrijven die in een groeisector zitten en een goed verdienmodel hebben, is het gewoon mogelijk om de rentelasten terug te verdienen.”

Bron: Ertan Basekin (De Telegraaf)

 

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
BelastingdienstBelastingdienst