In Nieuws

Vanaf 1 januari 2017 kan men onder voorwaarden € 100.000 ten behoeve van de eigen woning schenken zonder dat de begunstigde hierover schenkbelasting moet betalen. Maar ook studeren is tegenwoordig niet goedkoop. Zeker nu de studiefinanciering is vervangen door het sociaal leenstelsel. Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop ouders belastingvrij kunnen bijdragen aan de studie van hun kind.

Bijdrage levensonderhoud/studie aan kind jonger dan 21

Ouders kunnen een financiële bijdrage verstrekken voor de studie van hun kind zonder dat het kind daarover schenkbelasting moet betalen. Dat geldt in ieder geval voor een bijdrage voor een reguliere studie als het kind nog geen 21 jaar is, of als het kind een studie volgt dat hij voor zijn 21ste jaar is begonnen. Het maakt daarbij overigens niet uit of de ouders het geld aan hun kind geven om de studie of de uitgaven voor levensonderhoud te bekostigen, of dat de ouders deze kosten zelf betalen.

Natuurlijke verbintenis

Als het kind 21 jaar of ouder is wanneer hij met een reguliere studie begint, kan er wel sprake zijn van een schenking. Echter, in de meeste gevallen zal geen schenkbelasting verschuldigd zijn. De betaling van studiekosten of kosten van levensonderhoud valt dan namelijk onder de schenkingsvrijstelling wegens het zogenoemde ‘nakomen van een natuurlijke verbintenis’. Een door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) berekende ouderbijdrage voor de studie is overigens geen schenking.

Schenken voor aflossen studieschuld

Ouders mogen hun kinderen ook helpen met het aflossen van hun studieschuld. Dat kan belastingvrij door elk jaar € 5.304 (in 2016) te schenken aan hun kind. Is dat niet voldoende? Dan mogen zij hun kind tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een bedrag van € 25.449 vrij van schenkbelasting schenken. Deze schenking hoeft geen specifiek doel te hebben.

Dure studie of beroepsopleiding

Gaat het kind een dure studie of beroepsopleiding volgen? Dan mogen de ouders gebruikmaken van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van € 53.016 (in 2016). Aan deze vrijstelling zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • De studie of opleiding kost minstens € 20.000 per jaar (exclusief levensonderhoud).
  • De schenking is vastgelegd in een notariële akte waarin staat:
  • voor welke studie of opleiding de schenking is bedoeld;
  • het bedrag van de verwachte kosten van de studie of opleiding;
  • een ontbindende voorwaarde dat de schenking vervalt als het bedrag niet binnen twee jaar na het jaar van de schenking is besteed aan de vermelde studie of opleiding.
  • De ouders en het kind kunnen schriftelijk aantonen dat de schenking daadwerkelijk door de ouders is betaald en door het kind is gebruikt voor de opleiding of studie.
  • De schenking wordt niet aangewend voor de aflossing van schulden die al zijn aangegaan voor de financiering van een buitengewoon dure studie of opleiding voordat het kind de schenking kreeg.

Samen schenken

Ouders mogen samen een bedrag belastingvrij schenken aan hun kind, zolang de som van de schenkingen niet hoger is dan het bedrag van de vrijstelling. Ook voor ouders die gescheiden zijn en allebei een schenking doen, geldt dus dat de som van de schenkingen niet hoger mag zijn dan het bedrag van de vrijstellingen.

Let op!

Vergeet niet om in de aangifte expliciet een beroep te doen op de vrijstellingen.

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
SmitsVandenBroekGrachtenpand