In Nieuws

Kopte de Telegraaf afgelopen zaterdag. Rijke spaarders brengen hun vermogen massaal onder in belastingvriendelijke BV’s. ‘Zij willen daarmee de nieuwe spaartaks omzeilen die per 2017 ingaat’, Zo luidde de aanhef van het artikel. Klopt dit en zijn er geen (betere) alternatieven?

Boxenstelsel 2001

We kennen in Nederland sinds 2001 een boxenstelsel waarbij in box 3 een belastingheffing over het vermogen plaatsvindt. De heffing is gebaseerd op een verondersteld fictief rendement van 4% tegen een tarief van 30% inkomstenbelasting, per saldo dus 1,2% over het netto-vermogen (na aftrek heffingsvrij vermogen en schulden).

Aangekondigde aanpassing heffing box 3

Omdat er al  jarenlang gemor is over het te hoge forfaitaire rendement van 4% wil de politiek dit nu aanpassen. De belasting op vermogen (‘box 3’) gaat op de schop. Het fictief rendement in box 3 gaat naar 2,9% over eerste € 100.000 en de vrijstelling per persoon wordt volgens de plannen van de coalitiepartijen verhoogd van circa € 21.000 tot € 25.000. Het fictieve rendement wordt jaarlijks vastgesteld op basis van het gemiddelde van rentestanden in de voorgaande vijf jaren. Voor de vermogens van €100.000 tot €1.000.000 wordt het fictieve rendement verhoogd naar 4,7%. Dit op basis van gemiddelde rentestanden in combinatie met de behaalde rendementen op een representatief aandelenpakket. Voor vermogens boven de € 1.000.000 wordt uitgegaan van een rendement van 5,5%. Deze aanpassing pakt nadelig uit voor mensen die over meer dan €300.000 aan spaargeld en beleggingen beschikken.

Een voorbeeld

Stel u bent gehuwd, jonger dan 65 en heeft een netto vermogen van € 750.000. Na aftrek van heffingsvrij vermogen (2 x € 21.330) bedraagt de inkomstenbelasting € 8.488 p.j.  Na invoering van de plannen wordt dit € 9.330. Indien uw rendement 2,5% is houdt u dus netto € 9.420 per jaar over.

Lagere heffing middels een B.V.?

Indien u het vermogen inbrengt in een BV ontstaat er het volgende fiscale plaatje. Het rendement in de BV wordt belast tegen 20% vennootschapsbelasting en boven de € 200.000 winst tegen 25%. Keert u het rendement (‘winst’) in de vorm van dividend vervolgens uit naar privé is er 25% inkomstenbelasting in box 2 verschuldigd, cumulatief derhalve 40% over het daadwerkelijke rendement (tot € 200.000 p.j.).

Doorslaggevend in de vergelijking is het rendement dat u behaalt met het vermogen. In mijn voorbeeld van 2,5% rendement houdt u met de BV bij een vermogen van € 750.000 en rekening houdend met de jaarlijkse kosten van een BV van circa € 1.500,  € 10.350 netto over. Uw voordeel is in dit voorbeeld niet spectaculair maar toch nog € 930 per jaar.

Het omslagpunt zit bij een rendement van 2,5% op een vermogen van € 600.000. Bij een lager rendement is het omslagpunt uiteraard lager. Pas bij veel hogere vermogens, zeker boven de € 1.000.000, wordt het voordeel wel aanzienlijk bij lagere rendementen. Dit wordt ook nog eens verstrekt door het fictief rendement van 5,5% boven de 1 mio.

Een BV levert ze naast minder belasting op vermogen tevens een lagere eigen bijdrage voor het verzorgingshuis op, dat kan oplopen tot € 2.000 per maand. Om die reden is de BV dus veel sneller aantrekkelijk, ook bij lagere vermogens. Het vermogen in de BV wordt namelijk niet meegenomen in de vermogenstoets (box 3) die de hoogte van de eigen bijdrage mede bepaald.

Alternatieven: de vrijgestelde Curaçaose NA BV of de Nederlandse VBI NV

Een groter fiscaal voordeel met het onderbrengen van box 3 vermogen dan in de reguliere BV kan een Curaçaose NA BV opleveren. Deze rechtsvorm, die op Curaçao gevestigd moet zijn, kent namelijk een heffing van 0%. In beginsel is het rendement dus in de NA BV onbelast en na dividenduitkering enkel met 25% inkomstenbelasting. Het voordeel uit mijn bovenstaande voorbeeld loopt dan op naar circa € 4.640 per jaar ten opzichte van beleggen in box 3. Belangrijke voorwaarde is wel dat u vanuit Nederland geen bemoeienis mag hebben met de BV, het bestuur wordt vanuit Curaçao gevoerd, meestal door een trustkantoor.

Is deze Curaçaose optie u te exotisch en wilt u zelf zeggenschap blijven behouden kunt u ook denken aan een Vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI). Ook deze rechtsvorm (een NV) kent een vennootschapsbelastingtarief van 0% en dan blijft er dus ook enkel 25% inkomstenbelasting over het dividend over dat jaarlijks wordt belast over een forfaitair rendement van 4%. Er zitten wel wat voorwaarden aan de VBI, waarvan de voorwaarde dat maximaal 90% van de aandelen in een hand mogen zitten de belangrijkste is. Deze voorwaarde wordt vaak opgelost met kinderen of een partner, mits niet in gemeenschap van goederen gehuwd.

Genoemde alternatieven zijn dus veel voordeliger dan een reguliere BV, ook bij lagere vermogens. Laat u hierover adviseren!

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Koffer prinsjesdagKoffer prinsjesdag