Op woensdag 18 november 2015 heeft de Tweede Kamer het Belastingplan 2016, de Overige fiscale maatregelen 2016, het wetsvoorstel implementatie wijzigingen Moeder-dochterrichtlijn, het wetsvoorstel vrijstelling uitkeringen Artikel 2-fonds en het wetsvoorstel tegemoetkomingen loondomein, aangenomen. Verder werd ingestemd met het wetsvoorstel uitvoering Common Reporting Standard (CRS). De Tweede Kamer bracht nog enkele wijzigingen aan:

De wijzigingen in het belastingplan nog even op een rijtje:

Het forfaitaire voordeel uit een aanmerkelijk belang in een vrijgestelde beleggingsinstelling (vbi) of een buitenlands beleggingslichaam wordt verhoogd van 4% naar 5,5% van de waarde in het economische verkeer. Doel hiervan is om uitwijking van beleggers in box 3 naar vrijgestelde beleggingsinstellingen te ontmoedigen (amendement 34302, nr. 45).

In het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 wordt een btw-vrijstelling voor coördinerende werkzaamheden van (zogenoemde eerstelijns-) zorggroepen en geboortezorgcentra ingevoerd (amendement 34302, nr. 53).

Het tarief energiebelasting voor lokaal duurzaam opgewekte elektriciteit wordt verlaagd naar nihil. Daarnaast wordt een voorwaarde voor toepassing van het verlaagde energiebelastingtarief aangepast. De installatie hoeft zich niet meer in het midden van een zogenoemde postcoderoos te bevinden (amendement 34302, nr. 84).

Het tarief van de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken wordt verhoogd naar € 8,83 per hectoliter. Het laagste tarief van de bieraccijns wordt verhoogd naar het voorgestelde tarief in de verbruiksbelasting van € 8,83 per hectoliter. (amendement 34302, nr. 53).

Of het Belastingplan de eindstreep haalt, is nog onzeker. Op 15 december stemt de Eerste Kamer over het plan. De partijen die in de Tweede Kamer voor stemden, hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer.

 

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt