In Nieuws

De Verklaring Arbeidsrelatie die in de loop van 2015 vervangen zou worden door de Beschikking geen Loonheffing (BGL) blijft voorlopig nog geldig. De VAR geeft de opdrachtnemer (zzp) en opdrachtgever zekerheid vooraf over de loonheffing en premies werknemersverzekeringen mits de veronderstellingen van de aard van de opdracht vooraf correct zijn. 

Invoering BGL?

U hoeft derhalve nog steeds geen nieuwe VAR aan te vragen voor 2015 als uw werkzaamheden, voorwaarden en omstandigheden niet zijn gewijzigd ten opzichte van 2014.

De vraag is nu hoe lang de VAR 2014 in 2015 geldig blijft nu de invoering van de BGL op losse schroeven staat. De staatssecretaris van Financiën heeft per brief van 18 februari 2015 in antwoord op vragen van de vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer aangegeven dat de VAR 2014 voorlopig geldig blijft en dat de Tweede Kamer hierover nader wordt geïnformeerd in het voorjaar.

Alternatief  voor BGL? 

Het kabinet onderzoekt momenteel een alternatief dat is aangedragen door onder andere FNV Zelfstandigen en Stichting ZZP Nederland. Getoetst wordt of dit alternatief voldoende tegemoetkomt aan de wensen van vakbonden, zzp-organisaties en werkgeversorganisaties en tevens voldoet aan de doelstellingen van het kabinet: betere controle- en handhavingsmogelijkheden en een evenwichtiger verdeling van de verantwoordelijkheden tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

De BGL zou namelijk door beide partijen (opdrachtnemer en opdrachtgever) in gezamenlijke verantwoordelijkheid ingevuld moeten worden middels een webmodule hetgeen op weerstand is gestuit.

De vraag blijft dus of en wanneer de VAR vervangen gaat worden en door welk nieuw systeem.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
FiscusGolfbaan