In Nieuws

De vermogensrendementsheffing, (30% inkomstenbelasting over 4% rendement over het vermogen in Box 3), de belasting op spaargeld en beleggingen, gaat voor kleine spaarders omlaag en voor grote beleggers omhoog. Volgens de PvdA is hierover een akkoord bereikt met coalitiepartner VVD. De VVD ontkent dat er een akkoord is.

Hoe de regeling er in de praktijk uit gaat zien moet nog worden uitgewerkt, zegt PvdA-Kamerlid Nijboer. Het is nog niet duidelijk hoe wordt berekend hoeveel belasting kleine en grote spaarders en beleggers gaan betalen. “Dat maakt het kabinet bekend op Prinsjesdag”, zegt Nijboer.

Box 3; onrechtvaardig

De vermogensrendementsheffing zoals die nu in Box 3 is geregeld wordt als onrechtvaardig beschouwd, omdat spaarders eigenlijk te veel belasting betalen gezien het lage rendement op spaartegoeden momenteel.

Toen de heffing in 2001 werd ingevoerd was de gedachte dat het te ingewikkeld zou zijn om bij alle spaarders en beleggers het rendement op te vragen. De regeling ging daarom uit van een ‘verzonnen’ rendement van 4 procent voor iedereen. Daarover moet 30 procent belasting worden betaald.

Maar door de financiële crisis en de lage spaarrentes halen spaarders bij lange na geen 4 procent rendement meer, terwijl ze daar wel belasting over betalen. “Het moet rechtvaardiger”, zegt Nijboer. “Een grote belegger die 10 tot 15 procent rendement haalt, moet daar gewoon netjes belasting over betalen.” Het belastingtarief blijft volgens Nijboer op 30 procent staan.

Onbespreekbaar

Al in november 2014 liet PvdA-leider Samsom weten dat hij een vermogensbelasting wil die het verschil tussen kleine en grote spaarders kleiner maakt, maar een hogere vermogensbelasting is voor de VVD tot nu toe onbespreekbaar gebleken.

Ander probleem is dat de nieuwe vermogensrendementsheffing uitvoerbaar moet zijn voor de Belastingdienst. Van alle spaarders en beleggers elk jaar controleren of zij wel het juiste rendement opgeven, zou te ingewikkeld kunnen worden. Volgens de PvdA wordt daarom gedacht aan een geschat rendement.

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Kleine auto'sSRA biz logo