In Nieuws

In 2017 is er weer het een en ander gewijzigd in de schenkingsvrijstellingen.

Indien u aan iemand een schenking doet  kunt u in aanraking komen met de schenkbelasting. Het is raadzaam rekening te houden met de vrijstellingen, zodat de ontvanger niet onnodig of onverwacht belasting moet betalen. Zonodig kunt u een schenkplan maken en de beoogde schenking uitsmeren over meerdere jaren.

Schenkingsvrijstellingen in  2017

Ingeval van een schenking, u moet hierbij een bevoordelingsbedoeling hebben, is er in beginsel schenkbelasting verschuldigd over het schenkingsbedrag of de waarde van hetgeen geschonken is.

De schenkbelasting kent ook een aantal vrijstellingen. Een schenking tot het bedrag van de vrijstelling aan dezelfde ontvanger in een kalenderjaar wordt niet belast met schenkbelasting.

Schenkt u meer dan de vrijstelling? Dan moet er aangifte voor de schenkbelasting worden gedaan en schenkbelasting worden betaald. Het uitgangspunt is dat de ontvanger aangifte doet en de schenkbelasting betaalt. Voor een schenking in 2017 moet vóór 1 maart 2018 aangifte worden gedaan. Het is sinds dit jaar (ook voor schenkingen in 2016) verplicht om voor een aangifte schenkbelasting het door de Belastingdienst voorgeschreven aangifteformulier te gebruiken. U kunt het formulier voor een schenking bij ons opvragen.

Dit zijn de voornaamste vrijstellingen in 2017:

vrijstellingen

Wilt u een eenmalige vrijstelling benutten? Dan moet de ontvanger ook aangifte doen voor de schenkbelasting en een beroep doen op de vrijstelling. Blijft uw schenking binnen het bedrag van de jaarlijkse vrijstelling (in 2017: € 5.320 (kind) of € 2.129 (anderen)), dan is geen aangifte nodig.

Schenkingsvrijstelling van € 100.000 voor eigen woning: nieuw in 2017!

De eenmalige schenkingsvrijstelling van € 100.000 is weer terug in 2017. Deze schenking houdt in dat u eenmalig € 100.000 belastingvrij mag schenken aan uw kind maar ook aan een derde. Voorwaarde is wel dat de begiftigde jonger is dan 40 jaar en dat de schenking wordt gebruikt voor de aanschaf, bouw of verbouwing van de eigen woning. Ook mag de schenking gebruikt worden om een eigen woningschuld af te lossen en dit mag ook een restschuld zijn die overblijft na verkoop. Laat u hierbij adviseren , mogelijk is een lening eigen woning tussen ouder en kind fiscaal aantrekkelijker.

Nieuw is ook de mogelijkheid de schenking eigen woning uit te smeren over 3 jaren. Ook de  besteding mag over 3 jaar worden uitgesmeerd door de begiftigde.

Heeft u in het verleden al gebruik gemaakt van de eenmalige vrijstelling is een ingewikkelde overgangsregeling van toepassing waarbij het relevant is wanneer de vrijstelling is benut!

De tarieven voor de schenkbelasting

Wat als u meer schenkt dan de vrijstelling? Dan komt heffing van schenkbelasting aan de orde. De tarieven van deze belasting zijn afhankelijk van de familieband tussen u en de ontvanger en de hoogte van het bedrag dat u schenkt.

De schenk (en erfbelasting) tarieven

schenktarieven

Schenking vrij van recht

Zoals vermeld is het uitgangspunt dat de ontvanger de schenkbelasting betaalt. Er kan dan onderscheid gemaakt worden tussen het brutobedrag en het nettobedrag. Het brutobedrag is het bedrag dat u schenkt en het nettobedrag is het bedrag dat de ontvanger overhoudt na het betalen van schenkbelasting.

Het is echter ook mogelijk dat u als schenker de schenkbelasting betaalt. U doet dan feitelijk een nettoschenking. Of in jargon: een ‘schenking vrij van recht’. Voor de hoogte van de schenkbelasting hoeft dat geen verschil te maken.

Een voorbeeld

U schenkt uw kind € 50.000. Hiervan is € 5.320 vrijgesteld en het meerdere is belast met 10%. Uw kind moet € 4.468 schenkbelasting betalen en houdt dus netto € 45.532 over.

Betaalt u zelf de schenkbelasting en doet u een nettoschenking van € 45.532? Dan is de schenkbelasting eveneens € 4.468. Stel nu dat u uw kind een nettoschenking doet van € 50.000. De schenkbelasting is dan € 4.964 en uw kind ontvangt netto € 50.000. In het laatste voorbeeld is uw nettolast dus hoger, namelijk het verschil tussen € 4.468 en € 4.964, is € 496.

Besparing erfbelasting

Schenkingen zijn naast dat het goed voelt voor de schenker om iets tijdens leven te geven ook zinvol om toekomstige erfbelasting te besparen. De tarieven zijn gelijk aan de schenkbelasting. De erfbelasting kent daarnaast haar eigen vrijstellingen.

Omdat de tarieven ook gestaffeld zijn kan een schenking , ook al is die belast (in de eerste schijf), een toekomstige besparing van erfbelasting opleveren wanneer de verkrijging in een hogere schijf valt. Deze besparing kan dus oplopen van 10% bij kinderen tot 18% bij kleinkinderen.

Vrijstellingen erfbelasting 2017

Relatie tot overledene vrijstelling
Partner (echtgenoot/geregistreerd partner/notarieel samenwoner) €     638.089
Kinderen €       20.209
Kleinkinderen €       20.209
Bepaalde zieke en gehandicapte kinderen €       60.621
Ouders * €       47.859
Alle overige personen €         2.129
Ondernemingsvermogen (relatie niet relevant*) € 1.063.479
ANBI’s en SBBI’s volledig vrijgesteld

Relatie schenker en begiftigde/overnemer is niet relevant, wel andere voorwaarden, planning is belangrijk, laat u adviseren!

Schuldigerkenning

U kunt in plaats van feitelijk schenken, bijvoorbeeld omdat uw vermogen in de overwaarde van uw woning zit, ook schenken door middel van een schuldigerkenning. U erkent dan tijdens uw leven een bedrag schuldig aan uw (klein)kinderen waarover u jaarlijks rente moet betalen. Naast de verplichting om rente te voldoen dient de schuldigerkenning bij notariële akte te worden vastgelegd.

Bij uw overlijden komt het schuldig erkend bedrag in mindering op de (belaste) verkrijging van uw (klein)kind. Stel u schenkt deels belast tegen 10% (of 18% bij kleinkind) kan uw besparing bij overlijden dus oplopen tot 10% (18%) over de verkrijging boven de eerste schijf van € 122.269. Ook de betaalde rente is niet belast voor de schenk- en erfbelasting en dus ook onderdeel van onbelaste vermogensoverheveling.

Estate planning

Een schenkingsplan is naast het optimaal gebruiken van de schenkvrijstelling ook zeer interessant om toekomstige erfbelasting te besparen.

Naast een schenkingsplan is ook een goed testament een instrument om erfbelasting te vermijden.

Het schenkingsplan, schuldigerkenningen en het  testament zijn onderdeel van een totale estate planning die onze adviseurs voor u kunnen opzetten.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
VergaderingMan werkt op ipad