In Nieuws

De veronderstelling dat een ondernemer voor de IB de vrijheid heeft om naar believen spaargelden vanuit box 3 over te brengen naar het ondernemingsvermogen is onjuist. Voor een IB-ondernemer geldt volgens staatssecretaris Wiebes het leerstuk van de vermogensetikettering.

Box-hoppen; IB-ondernemer en box 3 vermogen

Dit antwoordde de bewindsman op Kamervragen over fiscale trucs voor vermogenden. Als gelden vanaf een privérekening worden overgeboekt naar de zakelijke rekening zonder dat deze binnen de onderneming (zullen) worden aangewend, blijven die gelden behoren tot de rendementsgrondslag van box III. Die middelen blijven dan ook vallen onder de vermogenstoets voor de toeslagen.

Deze overboeking zou interessant kunnen zijn bij lage (rente-)opbrengsten. Bij een hoger rendement is de box IB-winst mogelijk nadeliger dan box 3 omdat het feitelijk rendement progressief belast wordt (bovenop de winst). Indien sprake is van verlies in de onderneming resulteert het uiteraard weer in een fiscaal voordeel.

Beleggen in BV in plaats van Box 3

Volgens de staatssecretaris zijn er geen cijfers bekend over het aantal vermogenden dat toeslagen ontvangt door hun vermogen in een BV te stallen. Met de beschikbare gegevens is het ook niet mogelijk om te bepalen hoeveel gebruik wordt gemaakt van de regeling van de belastingkorting van 25% voor box II-verliezen die niet meer verrekenbaar zijn. Er waren in 2011 ruim 92.000 miljonairshuishoudens, waarvan zo’n 15% met een besteedbaar huishoudinkomen van € 25.000 of minder. De kans dat zij daadwerkelijk aanspraak kunnen maken op toeslagen acht de staatssecretaris gering vanwege de vermogenstoets. Tot slot laat de bewindsman weten dat sinds de evaluatie van de fiscale regelingen die zijn gericht op bedrijfsoverdracht, de benodigde gegevens worden verzameld en verwerkt voor een adequate analyse van die regelingen. Als dit is afgerond, wordt het naar de Tweede Kamer gestuurd.

VBI vaak beter alternatief voor BV en box 3 

Het onderbrengen van box 3 vermogen in een BV kan interessant zijn bij lagere rendementen. Bij een rendement van circa 4% of hoger is box 3 altijd voordeliger. Naast het fiscale voordeel levert het stallen van vermogen in een BV ook mogelijk voordeel op in de eigen bijdrage voor de AWBZ bij opname in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Dit vermogen telt namelijk niet mee voor de vermogenstoets voor de AWBZ-bijdrage, die kan oplopen tot € 2.700 per maand.

Een beter alternatief is vaak de Vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI), omdat de opbrengsten niet belast worden voor de vennootschapsbelasting (20 tot 25%) zoals in de BV, maar slechts met een forfaitaire heffing van 25% over 4% rendement in de inkomstenbelasting. Ook bij hogere rendementen boven de 4% blijft de VBI het voordeligst. Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan de VBI.

Laat u adviseren!

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Mertens logoAdministratie bijhouden