In Nieuws

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) overweegt de renteaftrek voor bedrijven te beperken. Van de opbrengst kan het tarief van de vennootschapsbelasting omlaag. Ondernemingen mogen de vergoeding op vreemd vermogen (rente) van de winst aftrekken, maar de vergoeding op eigen vermogen (dividend) niet.

Ongelijke behandeling Eigen en Vreemd vermogen

Die ongelijke behandeling is fiscalisten en andere belastingexperts al langer een doorn in het oog. De commissie-Van Weeghel stelde in 2010 al voor de behandeling gelijk te trekken. Dat kan op twee manieren: door een aftrekmogelijkheid voor eigen vermogen in te voeren of door de aftrek van rentelasten te beperken, bijvoorbeeld tot een percentage van de brutowinst.

Wiebes noemt zijn voorkeur niet, maar lijkt te kiezen voor de tweede optie. De staatssecretaris schrijft namelijk dat de opbrengst van de maatregel gebruikt kan worden om het tarief van de vennootschapsbelasting te verlagen. Alleen het beperken van de renteaftrek levert extra inkomsten op.

Renteaftrekbeperking, verlaging vennootschapsbelasting

Wiebes zou met de maatregel drie vliegen in één klap slaan, zegt Philippe Albert, hoogleraar aan Nyenrode. „Het eerste is dat het tarief van de vennootschapsbelasting omlaag kan”, aldus Albert. Daar profiteren alle Nederlandse bedrijven van, en het is goed voor het vestigingsklimaat.

De tweede plus die Albert ziet, is vereenvoudiging, een van Wiebes’ speerpunten. „In de wet op de vennootschapsbelasting staan een paar ingewikkelde renteaftrekbeperkende maatregelen. Die kunnen waarschijnlijk geschrapt worden.”

„Tenslotte conformeert Nederland zich aan de wensen van de OESO, die beperking van de renteaftrek noemt als een van de manieren om belastingontwijking tegen te gaan.”

Voor de maatregel lijkt „vooralsnog politiek draagvlak mogelijk”, schrijft Wiebes in de brief over de belastingherziening die hij gisteren aan de Tweede Kamer stuurde.


CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
SmitsVandenBroekBelastingdienst