In Nieuws

Per 1 januari 2019 stijgt het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Primaire levensbehoeften, zoals drinkwater, zullen duurder worden.  Deze verhoging heeft voor u en uw afnemers c.q. klanten belangrijke gevolgen.  Voor uw administratie, de prijzen van de goederen en diensten, de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang.

Primaire levensbehoeften

Veel primaire levensbehoeften zijn belast met het lage btw-tarief. Dat tarief is momenteel 6%. De goederen die onder het lage btw-tarief vallen staan opgesomd in de wet, namelijk in tabel 1a bij de Wet op de Omzetbelasting 1968 (Wet OB 1968). De diensten die onder het lage tarief vallen staan in tabel 1b bij de Wet OB 1968. Waar dient u bij de verhoging zoal op te letten?

Pas de administratie aan

U paste het verlaagde tarief toe? Dan zult u vanaf 1 januari a.s. een verhoging moeten toepassen  van het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9%. U moet voor 1 januari 2019 uw administratie zodanig gaan inrichten dat bij prestaties na 1 januari 2019 het verlaagde btw-tarief van 9% wordt toegepast. Ook moet u ervoor zorgen dat op facturen vanaf 1 januari 2019 het juiste percentage staat en moeten kassasystemen worden aangepast. Bij het opstellen van een offerte waarvan de prestaties na 1 januari 2019 zullen plaatsvinden, is het raadzaam dat u ook al uitgaat van het 9%-tarief.

Facturering en prestaties in 2018 en 2019

Alle prestaties van Tabel 1 die u in 2018 verricht zijn belast met 6% btw. Ook als u uw afnemer pas in 2019 factureert. Daarentegen zijn alle prestaties in 2019 belast tegen 9%, ook al vindt de facturering plaats in 2018. Denkt u hierbij aan kaartverkoop in 2018 voor concerten of sportevenementen in 2019. De staatssecretaris heeft echter aangekondigd niet te gaan naheffen in gevallen waarin de betaling plaatsvindt in 2018 en de prestatie in 2019.

Verricht prestaties aan consumenten of vrijgestelde ondernemers nog in 2018

Verricht u prestaties die onder het verlaagde btw-tarief vallen? Dan kan het raadzaam zijn deze prestaties, indien mogelijk, nog in 2018 te verrichten. Uw cliënt hoeft dan maar 6% in plaats van 9% btw af te dragen. Dit is met name interessant wanneer de afnemers van uw cliënten consumenten zijn of vrijgestelde ondernemers, die de in rekening gebrachte btw niet kunnen terugvragen.

Factureer prestaties 2019 in 2018

Is uw cliënt een (gedeeltelijk) vrijgestelde ondernemer, dan vormt de hem in rekening gebrachte omzetbelasting een kostenpost. Heeft uw cliënt een grote uitgave gepland die onder het verlaagde btw-tarief valt, geef uw cliënt dan in overweging om die uitgaaf zoveel mogelijk nog dit jaar te doen. Laat uw leverancier/opdrachtgever in ieder geval nog dit jaar de factuur opmaken en gebruik de goedkeuring van de staatssecretaris.

Wijzigingen verlaagd tarief in Belastingplan 2019

Het is de bedoeling dat het kabinet de verhoging van het verlaagde btw-tarief opneemt in het Belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De verhoging van het verlaagde tarief dient om de lastenverlaging op arbeid te bekostigen. De gedachte daarbij is dat door lagere lasten op arbeid de economie kan groeien en meer banen worden gecreëerd.

Veel kritiek op verhoging verlaagd tarief

Er is echter ook kritiek op de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief. In dagblad Trouw van 3 augustus 2018 pleit Hans de Groene, voorzitter van de Vereniging van Waterwinbedrijven in Nederland, er voor om vooral ongezonde en vervuilende consumptie te belasten. Hij vindt het belasten van een gezond en duurzaam product als drinkwater niet meer van deze tijd. De Koninklijke vereniging MKB-Nederland is ook kritisch op de verhoging. Zij heeft een pamflet uitgebracht. Zij vreest dat de maatregel vele ondernemers raakt met name in grensstreken. Veel consumenten gaan bij een verhoging van het btw-tarief de grens over. De maatregel druist ook in tegen het duurzaamheidsbeleid en gezondheidsbeleid van het kabinet. Consumenten zullen minder het OV pakken en zullen kapotte kleding of schoeisel niet zo snel laten herstellen. Door een verhoging van het tarief wordt een gezonde eet- en levensstijl juist niet bevorderd. Daarnaast leidt een verhoging van het lage btw-tarief ertoe dat zwartwerken in bepaalde sectoren zal toenemen.

Bron: Taxence

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
sra-nieuwsbrief-juli-2018Administratie bijhouden