Door
In

Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Het is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen. In deze advieswijzer zetten we een aantal regels voor u op een rij, zodat u makkelijker de balans kunt opmaken.

Het is namelijk niet eenvoudig om na te gaan of een auto op de zaak of in privé voordeliger is. Dit is onder meer afhankelijk van de hoogte van de afschrijvingen, de onderhoudskosten, de verzekeringskosten, de motorrijtuigenbelasting, eventuele financieringskosten, de CO2-uitstoot van de auto, het aantal in een jaar te rijden privé- en zakelijke kilometers en de btw-gevolgen. Als u deze gegevens helder voor ogen zou hebben, kunt u berekenen wat voordeliger is. Maar over het algemeen zijn deze gegevens echter niet volledig bekend. In dat geval moet u uitgaan van schattingen en kan de werkelijkheid afwijken van de berekeningen.

Let op! Doorgaans mag u kiezen of u de auto tot uw ondernemingsvermogen rekent of tot uw privévermogen. Die keuze heeft u echter niet als u niet meer dan 500 kilometer per jaar met de auto voor privédoeleinden rijdt. U moet de auto dan tot het ondernemingsvermogen rekenen.

Auto van de zaak

De auto van de zaak heeft een aantal voordelen:

 • Als de auto op de zaak wordt aangeschaft dan worden de aanschaf en alle overige autokosten betaald door uw onderneming. 
 • U kunt de overige autokosten (denk aan bijvoorbeeld onderhoud, brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, maar ook financieringskosten, parkeerkosten en waskosten) aftrekken van de winst van uw onderneming en bovendien jaarlijks de afschrijving op de auto ten laste van de winst brengen. 
 • De btw die u betaalt bij aanschaf, over onderhoud, brandstofkosten en andere gebruikskosten kan door uw onderneming in aftrek worden gebracht. Dit kan alleen als uw onderneming btw-belaste leveringen en/of diensten verricht. Verricht uw onderneming ook btw-vrijgestelde leveringen en/of diensten dan zal de aftrek btw plaatsvinden in de verhouding van uw belaste leveringen/diensten tot alle leveringen/diensten.

Tip! Schaft uw onderneming in 2015 een auto met een CO2-uitstoot van 0 gr/km aan dan geldt een bpm-vrijstelling. Deze vrijstelling geldt nog tot en met 2017. Bedraagt de CO2-uitstoot maximaal 50 dan heeft uw onderneming mogelijk ook recht op de milieu-investeringsaftrek. Voor de nul-emissie auto’s (CO2-uitstoot is maximaal 50 gr/km) geldt bovendien in 2015 een vrijstelling motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2016 zijn alleen nog elektrische auto’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Voor semi-elektrische auto’s geldt dan een halve vrijstelling. Wij kunnen u hierover beter informeren.

De auto van de zaak brengt echter ook een aantal nadelen met zich mee:

 • Bij verkoop van de auto in de toekomst, realiseert uw onderneming mogelijk een belaste winst. 
 • Als u de auto van de zaak ook privé gebruikt, krijgt u in de meeste gevallen te maken met een bijtelling privé gebruik auto.
 • Uw onderneming moet btw betalen over de waarde van het privégebruik auto als u de auto gebruikt voor btw-belaste omzet. In de regel bedraagt dit 2,7% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm).

Bijtelling privé gebruik auto

De fiscale spelregels voor de bijtelling privégebruik auto zijn afhankelijk van uw ondernemingsvorm: bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en opereert u vanuit een bv, dan wordt u voor het privégebruik auto belast in de loonbelasting. Bent u echter een ondernemer die opereert vanuit een eenmanszaak, vof of maatschap, dan wordt u voor het privégebruik auto belast in de inkomstenbelasting.

Voor de meeste auto’s geldt een standaardbijtelling van 25% van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm). Voor zuinige auto’s gelden echter lagere bijtellingspercentages. Daarbij geldt dat hoe zuiniger de auto is (hoe minder CO2-uitstoot), des te lager de bijtelling. Ook in 2015 en 2016 worden de CO2-grenzen weer verder aangescherpt. In 2017 worden weer wijzigingen verwacht. Deze wijzigingen zullen onderdeel zijn van de complete herziening van het belastingstelsel. 

Het aanscherpen van de CO2-grenzen heeft niet tot gevolg dat u elk jaar met een nieuw bijtellingspercentage wordt geconfronteerd. Een vastgesteld percentage blijft gedurende 60 maanden geldig. Na deze periode wordt het percentage opnieuw vastgesteld.

Tip! Voor ondernemers in de inkomstenbelasting blijft de bijtelling beperkt tot maximaal het bedrag dat in een jaar aan autokosten ten laste van de winst is gebracht. Bereken daarom wat voor u het voordeligst is.

Vanaf 2015 is het bijtellingspercentage niet meer afhankelijk van het soort brandstof. Wordt de auto in 2015 voor het eerst op kenteken gezet dan gelden de volgende bijtellingspercentages en CO2-grenzen:

 Soort auto  Bijtelling  CO2-uitstoot alle brandstofsoorten 
 Nulemissie  4%  0
 Vrijwel nulemissie  7%  1 t/m 50
 Zeer zuinig  14%  51 t/m 82
 Zuinig  20%  83 t/m 110
 Overig  25%  Vanaf 111

Let op! Voor een auto die meer dan 15 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen, geldt een bijtellingspercentage van 35% van de waarde van de auto in het economische verkeer. Bij een lage CO2-uitstoot van de auto kan dit percentage mogelijk verlaagd worden. Uw auto moet dan voldoen aan de CO2-uitstoot zoals die ook geldt voor auto’s jonger dan 15 jaar.

Een bijtelling kan achterwege blijven indien u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé met de auto hebt gereden. Woon-werkkilometers worden gezien als zakelijk, ook als u thuis gaat lunchen.

Privé-auto

De auto die u in privé aanschaft heeft een aantal voordelen:

 • De auto blijft uw privé-eigendom.
 • Bij verkoop van de auto in de toekomst, realiseert u in privé mogelijk een onbelaste winst.
 • U krijgt niet te maken met een bijtelling privégebruik auto.
 • Uw onderneming hoeft ook geen btw te betalen over de waarde van het privégebruik auto.
 • U kunt een belastingvrije onkostenvergoeding ontvangen van € 0,19 per zakelijke kilometer. Bent u dga dan kunt u mogelijk ten laste van uw vrije ruimte nog een hogere onkostenvergoeding belastingvrij ontvangen. Deze mogelijkheid is afhankelijk van de hoogte van uw vrije ruimte en uw andere vergoedingen en verstrekkingen die zijn toegewezen aan de vrije ruimte.
 • U kunt een deel van de btw op gebruik en onderhoud van de auto in aftrek brengen. Dit kan alleen als uw onderneming btw-belaste leveringen en/of diensten verricht. Verricht uw onderneming ook btw-vrijgestelde leveringen en/of diensten dan zal de aftrek btw plaatsvinden in de verhouding van uw belaste leveringen/diensten tot alle leveringen/diensten. 

De auto in privé brengt echter ook een aantal nadelen met zich mee:

 • U moet zelf in privé de aanschafkosten en alle overig autokosten betalen.
 • U kunt de gemaakte autokosten niet aftrekken van de winst van uw onderneming (m.u.v. de onkostenvergoeding die uw onderneming aan u verstrekt voor uw zakelijke kilometers) en u kunt ook de afschrijving op de auto niet ten laste van de winst van uw onderneming brengen. 
 • De btw die u betaalt bij aanschaf van de auto kunt u niet in aftrek brengen.

Let op! Als uw onderneming nagenoeg alle kosten van uw privé-auto aan u vergoedt, kan uw privé-auto door de Belastingdienst alsnog als auto van de zaak worden aangemerkt. 

De keuze auto: zakelijk of privé?

Hiervoor heeft u kunnen lezen dat het antwoord op de vraag wat voordeliger is, de auto zakelijk of privé, afhankelijk is van allerlei omstandigheden. Toch zijn er wel een aantal grove vuistregels te geven. Zo is bij lage afschrijvingskosten of bij veel zakelijke kilometers een privé-auto over het algemeen voordeliger. Maak echter geen ondoordachte keuze. Wij kunnen aan de hand van alle gegevens een berekening van de voordeligste variant voor u maken.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt