Door
In

Om te voorkomen dat bedrijven door waardeoverdracht van pensioen in financiële problemen komen is met ingang van 1 januari 2015 de bijbetalingsplicht voor alle werkgevers beperkt tot € 15.000 per geval.

Onbepaalde aanvraagtermijn

Verandert uw werknemer van werkgever, dan mag hij zijn opgebouwde pensioenaanspraken meenemen naar de pensioenregeling van zijn nieuwe werkgever. Tot 1 januari 2015 had de werknemer zes maanden de tijd om een verzoek tot waardeoverdracht in te dienen bij de nieuwe pensioenuitvoerder. Die aanvraagtermijn is komen te vervallen. Vanaf dit jaar kan de werknemer onbeperkt gebruik maken van zijn recht op waardeoverdracht. Dit kan echter grote financiële gevolgen hebben voor bedrijven. Die treden vooral op bij waardeoverdracht van pensioenaanspraken op basis van eindloon- en middelloonregelingen. 

Let op! Het recht op waardeoverdracht met een onbepaalde aanvraagtermijn, geldt alleen bij een baanwissel vanaf 1 januari 2015 waarbij de werknemer nieuwe pensioenaanspraken in een nieuwe pensioenregeling verwerft.  

Beperkte bijbetalingsplicht

Vanwege de mogelijk grote financiële gevolgen van een waardeoverdracht van pensioen zijn de bijbetalingslasten voor alle werkgevers tijdelijk beperkt tot € 15.000 per geval. Moet u als werkgever bij de waardeoverdracht meer dan € 15.000 bijbetalen en meer dan 10% van de overdrachtswaarde, dan hoeft u hier niet aan mee te werken. De (ex) werknemer blijft dan deelnemer in uw pensioenregeling. Is op een later moment de bijbetaling minder dan € 15.000, dan kan hij alsnog om waardeoverdracht vragen.

Tip: De tijdelijke beperking van de bijbetalingslasten geldt al sinds 1 januari 2013 voor kleine werkgevers, maar geldt nu met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 voor alle werkgevers.

Herziening

In 2016 volgt mogelijk een herziening van de regels van waardeoverdracht van pensioen. In die herziening zal ook de beperkte bijbetalingslast van € 15.000 per waardeoverdracht verder bekeken worden. 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt