Door
In

Voor de controle op het privégebruik van zakelijke auto’s mag de Belastingdienst gebruikmaken van foto’s van politiecamera’s boven de snelwegen. Dat heeft hof Den Bosch afgelopen vrijdag, 27 maart 2015, beslist.

Maakt u gebruik van een auto van de zaak, dan krijgt u te maken met een bijtelling. Die bijtelling kan achterwege blijven als u kunt aantonen dat u de auto op jaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer privé gebruikt. Dat kan met een sluitende rittenadministratie.

Voor de controle of een rittenadministratie inderdaad wel sluitend is, gebruikt de Belastingdienst diverse middelen, zoals foto’s van camera’s boven snelwegen. Dat is wat hof Den Bosch betreft geoorloofd. Ondanks dat sprake is van een inmenging in het privéleven van burgers, is die inmenging wat de rechter betreft wel toegestaan.

Het controleren van de rittenadministratie is namelijk op heel veel belastingplichtigen van toepassing en dan is een zo efficiënt mogelijke controle voor de Belastingdienst gerechtvaardigd, aldus het hof. Het is nog niet bekend of tegen deze uitspraak een cassatieberoep wordt ingesteld bij de Hoge Raad. De zakelijke automobilist die het niet zo nauw neemt met zijn rittenadministratie, is in ieder geval gewaarschuwd.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt