Door
In

Net als de Nederlandse fiscale wetgeving, kent die van Duitsland een inkeerregeling: een regeling voor belastingplichtigen die verzwegen inkomsten alsnog willen melden bij de fiscus zonder strafrechtelijk te worden vervolgd. In Duitsland staat deze regeling bekend onder de term ‘Selbstanzeige’. Met ingang van 1 januari 2015 zijn de regels voor Selbstanzeige fors aangescherpt met als doel belastingontduiking nog consequenter te bestrijden.

Het is nog steeds mogelijk om zonder (strafrechtelijke) sancties in te keren, maar de voorwaarden hiervoor zijn fors verzwaard. Voor iedereen die onbeperkt of beperkt belastingplichtig is in Duitsland (waaronder Nederlanders die in Duitsland wonen of daar hun onderneming drijven) is het zaak hiervan kennis te nemen.

Wijzigingen Duitse inkeerregeling

Sinds 2015 is inkeer zonder strafrechtelijke vervolging alleen nog mogelijk, als de ontdoken belasting niet meer bedraagt dan € 25.000 (voorheen was dit € 50.000). De toeslag die bij overschrijding van dit bedrag moet worden betaald om onder strafvervolging uit te komen, is fors opgetrokken (voorheen 5%) en afhankelijk gemaakt van het bedrag aan ontdoken belasting. Bij bedragen van:

  • meer dan € 25.000 maar minder dan € 100.000, bedraagt de toeslag 10%;
  • meer dan € 100.000 maar minder dan € 1.000.000, bedraagt de toeslag 15%;
  • meer dan € 1.000.000 bedraagt de toeslag 20%.

Artikel in het Duits >>

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt