Door
In

Meer en sneller zekerheid voor werknemers met tijdelijke contracten, een bindende ontslagroute, een transitievergoeding bij ontslag en een stapsgewijze verkorting van de ww-duur. Dit zijn in een notendop de belangrijkste maatregelen uit de Wet Werk en Zekerheid die op dinsdag 10 juni is aangenomen door de Eerste Kamer.

Per 1 januari 2015

Enkele maatregelen gaan al in op 1 januari 2015. Zo is het dan bijvoorbeeld niet meer mogelijk om in tijdelijke contracten van zes maanden of minder een proeftijd op te nemen. Ook moet u als werkgever rekening houden met een aanzegplicht bij een automatisch eindigend tijdelijk contract van zes maanden of langer. 

Per 1 juli 2015

Een aantal maatregelen start per 1 juli 2015, waaronder een stroomlijning van de regels van ontslag. Bedrijfseconomisch ontslag en ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid lopen dan standaard via het UWV en ontslag om andere redenen gaat via de kantonrechter. Als compensatie voor ontslag en om de overgang naar nieuw werk te vergemakkelijken wordt de ontslagvergoeding per 1 juli 2015 omgevormd tot een transitievergoeding. Voor kleine bedrijven komt een overgangstermijn. Zij mogen tot 2020 een lagere ontslagvergoeding betalen als zij, door een slechte financiële situatie, personeel gedwongen moeten ontslaan.

Per 1 januari 2016

Om ervoor te zorgen dat werkloze werknemers eerder werk aanvaarden wordt tot slot de maximale duur van de ww vanaf 1 januari 2016 tot 2019 stapje voor stapje teruggebracht van 38 naar 24 maanden.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt