Door
In

De tijdelijk verruimde termijn van 36 maanden in de overdrachtsbelasting bij doorverkoop van een woning of een pand loopt ten einde. Voor panden die zijn gekocht voor 1 januari 2015 kan tot en met 31 december 2017 gebruik worden gemaakt van de 36-maandstermijn. Bij doorverkoop van een pand dat is verkregen na 1 januari 2015, geldt weer een termijn van 6 maanden waarbinnen een opvolgende koper een vermindering van overdrachtsbelasting kan krijgen. Bij aankoop van een pand na 1 januari 2015 is het dus van belang te kijken wanneer de huidige eigenaar het pand heeft gekocht.

Korting voor opvolgende koper

Koopt u een woning of bijvoorbeeld een bedrijfspand, dan betaalt u overdrachtsbelasting. Bij doorverkoop binnen een bepaalde termijn is de opvolgende koper alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de meerwaarde. Deze termijn is vanaf 1 september 2012 tot en met 31 december 2014 tijdelijk verruimd van 6 naar 36 maanden. 

Let op!De verruimde termijn bij doorverkoop geldt nog tot 1 januari 2015. Daarna geldt weer een termijn van 6 maanden.

De meerwaarde is het verschil tussen de koopprijs die de opvolgende koper betaalt voor de onroerende zaak (woning of bijvoorbeeld bedrijfspand) en de koopprijs die de verkoper destijds heeft betaald toen hij de onroerende zaak kocht. Is de koopprijs gelijk aan of lager dan die van de eerdere koper, dan betaalt de opvolgende koper zelfs helemaal geen overdrachtsbelasting. Van meerwaarde is dan namelijk geen sprake.

Tip Heeft u een woning of bedrijfspand op of na 1 september 2012 gekocht en verkoopt u deze weer binnen 36 maanden, wijs de koper er dan op dat hij alleen over de meerwaarde overdrachtsbelasting is verschuldigd. Mogelijk raakt u hiermee de woning of het bedrijfspand sneller kwijt. 

Bent u van plan om na 1 januari 2015 een nieuwe woning of een bedrijfspand te kopen, kijk dan goed naar de datum van de vorige levering. Als die tussen 31 augustus 2012 en 1 januari 2015 ligt, bent u alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de meerwaarde, mits u uiterlijk geleverd krijgt op 31 december 2017.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt