Door
In

Het kabinet heeft de coronamaatregelen weer verder aangescherpt. Dat heeft gevolgen voor ondernemers. Daarom is besloten ondernemers die hiervan de dupe worden opnieuw financieel te compenseren.

NOW

TVLEr komt voor de maanden november en december opnieuw loonsteun voor bedrijven met een omzetverlies van minstens 20% via de NOW-regeling (NOW 5). Het omzetverlies kan maximaal 80% bedragen. De tegemoetkoming bedraagt 85% met een opslag van 40% voor bijkomende loonkosten.

Wijzigingen

Ten opzichte van de eerdere tegemoetkomingen zijn er enkele wijzigingen. Zo mag de loonsom met maximaal 15% dalen, zonder dat dit effect heeft op de uiteindelijke subsidie. Dit was 10%. Ook wordt het voorschot na de aanvraag in één keer uitbetaald. Ook kan niet gekozen worden over welke maanden men het omzetverlies wil berekenen; dit zijn altijd de maanden november en december. Ook kunnen deze keer ondernemers die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 zijn gestart, en aanvraag indienen.

Let op! Het is de bedoeling dat u de NOW 5 in december kunt aanvragen en mogelijk ook al zult ontvangen.

TVL

De tegemoetkoming vaste lasten (TVL) voor het vierde kwartaal van dit jaar wordt uitgebreid. De TVL is beschikbaar voor ondernemers met minstens 30% omzetverlies ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020 en wordt verder verhoogd van 85% naar 100%. De TVL is afhankelijk van het omzetverlies en het percentage aan vaste lasten van uw sector. Verder heeft het kabinet de maximaal te verkrijgen subsidies in het kader van de TVL verhoogd naar € 550.000 voor mkb-ondernemingen en € 600.000 voor niet-mkb-ondernemingen.

Uitstel van betaling belastingschulden

Het belastinguitstel voor ondernemers is op 1 oktober jl. beëindigd maar wordt verlengd tot eind dit jaar. Ook ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen. Daarnaast wordt het lage percentage invorderingsrente van 0,01% gehandhaafd tot 1 juli 2022. Vanaf 1 juli 2022 gaat het naar 1%, waarna het percentage in etappes wordt het verhoogd naar 4% vanaf 1 januari 2024.

Extra geld voor sport en cultuur

Ook de sport- en cultuursector krijgen extra financiële steun. Deze steun komt bovenop de al aangekondigde subsidies.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt