Door
In

U heeft een eigen woning verkocht of u heeft een eigen woning gekocht en de geplande overdracht ligt rond de jaarwisseling 2015/2016. In sommige situaties kan het dan fiscaal voordelig zijn om de overdracht van de woning bij de notaris net voor of juist net na de jaarwisseling te laten plaatsvinden. Eén en ander is afhankelijk van uw feitelijke omstandigheden.

Verkoop eigen woning

Verkoopt u uw eigen woning en behaalt u daarbij een winst? Dan kan het financieel nadelig zijn wanneer de overdracht bij de notaris voor 1 januari 2016 plaatsvindt. Als u de winst dan niet direct gebruikt voor de aankoop van een nieuwe eigen woning, valt deze winst namelijk per 1 januari 2016 in de heffing van box 3. U kunt de belastingheffing in box 3 eenvoudig voorkomen door de overdracht te verplaatsen naar bijvoorbeeld 4 januari 2016.

Tip! Draagt u uw eigen woning bij de notaris over voor 1 januari en wendt u de winst nog voor 1 januari aan voor de koop van een nieuwe eigen woning bij de notaris? Dan valt de winst op de verkoop van de eigen woning niet in box 3.

Koop eigen woning

Koopt u een eigen woning en betaalt u deze aankoop (gedeeltelijk) met eigen geld? Dan kan het financieel nadelig zijn wanneer de overdracht bij de notaris na 1 januari plaatsvindt. Het eigen geld behoort dan namelijk per 1 januari 2016 nog tot uw vermogen in box 3. U kunt de belastingheffing in box 3 eenvoudig voorkomen door de overdracht te verplaatsen naar bijvoorbeeld 30 december 2015.

Let op! Het schuiven met de datum is niet altijd eenvoudig omdat de koper van uw huis (of wanneer u zelf aankoopt uw verkoper) een ander belang kan hebben. Het volgende voorbeeld maakt dit duidelijk.

Voorbeeld

Stel, u verkoopt uw woning voor € 400.000. Na aftrek van de lening en de verkoopkosten behaalt u een winst van € 50.000. Tussen de verkoop van uw eigen woning en de aankoop van uw nieuwe woning zit een periode van 2 weken. Als u uw woning bij de notaris overdraagt op 30 december 2015, dan valt de verkoopwinst van € 50.000 in box 3 per 1 januari 2016. Bij overdracht op 4 januari 2016 blijft de verkoopwinst buiten de heffing van box 3. Uw voorkeur zal om die reden uitgaan naar overdracht op 4 januari 2016. Als de koper van uw huis echter de aankoop deels financiert met bijvoorbeeld € 75.000 eigen geld, dan zal de koper belang hebben bij een overdracht voor 1 januari 2016. Op die manier voorkomt hij immers dat de € 75.000 in de heffing van box 3 valt per 1 januari 2016.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt