Door
In

Ik heb een vakantiewoning gekocht die ik ook ga verhuren. Bij aankoop van de vakantiewoning is btw in rekening gebracht. Kan ik deze btw terugvragen bij de Belastingdienst?

De btw die bij de aankoop berekend wordt, kunt u in sommige gevallen terugvragen bij de Belastingdienst. Of u de btw die bij de aankoop berekend wordt terug kunt vragen is afhankelijk van de wijze van gebruik van de vakantiewoning. Als u deze ook (gedeeltelijk) verhuurt, kunt u mogelijk de btw (gedeeltelijk) terugvragen. De verhuur van de vakantiewoning moet dan zodanig zijn dat sprake is van exploitatie van een vermogensbestanddeel om er duurzaam opbrengsten uit te verkrijgen. Hiervan is volgens beleid van de Belastingdienst in ieder geval sprake als de vakantiewoning voor minimaal 140 dagen per jaar wordt verhuurd.

Tip: Verhuurt u de vakantiewoning voor minder dan 140 dagen per jaar dan kan er nog steeds sprake zijn van exploitatie van een vermogensbestanddeel om er duurzaam opbrengsten uit te verkrijgen. Neem voor uw persoonlijke situatie contact op met één van onze adviseurs.

Hoeveel btw u kunt terugvragen is afhankelijk van uw eigen gebruik.

Voorbeeld

U koopt in 2016 een vakantiewoning voor € 121.000 (inclusief btw). De vakantiewoning wordt in 2016 voor 70% verhuurd en voor 30% door u zelf gebruikt. Van de btw bij aankoop (€ 21.000) kunt u dan in 2016 € 14.700 (70%) terugvragen bij de Belastingdienst.

Let op! Om btw te kunnen terugvragen dient u zich als ondernemer voor de omzetbelasting aan te melden bij de Belastingdienst. Inschrijven als ondernemer bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel is niet nodig.

Indien de Belastingdienst van mening is dat u voor de verhuur van de vakantiewoning ondernemer bent voor de btw en u dus uw btw kunt terugvragen, dient u ook 6% btw over de huur te berekenen en af te dragen aan de Belastingdienst.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt