Door
In

De invoering van een kasstelsel voor het hele bedrijfsleven is niet de oplossing voor het zogeheten btw-lek. Alhoewel een kasstelsel wel de derving van btw-inkomsten door failliete afnemers zou kunnen beperken, zijn er volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën teveel nadelen aan de overgang op een breed kasstelsel.

Als blijkt dat uw afnemer de factuur niet zal betalen, dan kunt u de Belastingdienst verzoeken om een teruggaaf van de reeds door u afgedragen btw. De Belastingdienst zal dan, onder voorwaarden, de afgedragen btw restitueren. Een btw-lek ontstaat wanneer facturen niet zijn betaald door bedrijven die nadien failliet zijn gegaan. Om de derving van btw-inkomsten door failliete afnemers te beperken, zou de invoering van een kasstelsel voor elke ondernemer een mogelijke oplossing zijn.

Momenteel werken vooral ondernemers die hun producten aan particulieren leveren met een kasstelsel. Staatssecretaris Wiebes is echter geen voorstander van een verplichte invoering van het kasstelsel voor het hele bedrijfsleven. De nadelen zijn te groot, met name voor ondernemingen die grensoverschrijdend actief zijn. Ook op het niveau van de individuele ondernemer kan een financieringsnadeel ontstaan en het breed invoeren van een kasstelsel brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Voor een groot deel van het bedrijfsleven wordt dan immers de aansluiting met de facturenadministratie verbroken.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt