Door
In

In de belastingplannen voor 2023 is het afschaffen van de FOR, de fiscale oudedagsreserve, opgenomen. Als deze plannen door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen, kan de ondernemer in de inkomstenbelasting alleen nog in 2022 een dotatie doen aan de FOR.

Bestemming

Sparen

Als u als ondernemer in de inkomstenbelasting, IB-ondernemer, een dotatie doet aan de FOR, heeft u een aftrekpost op de winst. U bespaart hiermee op dat moment belasting en bouwt tegelijkertijd een potje op voor het pensioen. Uiteindelijk moet u in beginsel altijd belasting gaan betalen over dit potje. Dit moet in één keer als u de FOR niet volgens de voorwaarden inzet of in termijnen als de FOR vanaf het pensioen in termijnen volgens de voorwaarden wordt uitgekeerd. Als u over de FOR in één keer afrekent, kunt hierop in bepaalde gevallen wel de stakingsaftrek in mindering brengen voor zover deze nog niet is benut. De dotatie aan de FOR is daarom in de meeste gevallen feitelijk alleen belastinguitstel.

Einde dotatie FOR

De FOR biedt alleen zekerheid voor uw pensioen als u ook daadwerkelijk het vermogen hiervoor reserveert. In de praktijk blijkt dat in ongeveer de helft van de gevallen de FOR uiteindelijk niet wordt of kan worden aangewend voor pensioen. Daarom wil het kabinet de FOR vanaf 2023 afschaffen. Tegelijkertijd wil het kabinet daarmee zorgen voor een meer gelijke belasting van werknemer, IB-ondernemers en dga’s.

Tip! Dit betekent dat 2022 waarschijnlijk het laatste jaar is waarin u kunt doteren aan de FOR. Heeft u een gebroken boekjaar, dan is het boekjaar dat aanvangt vóór 1 januari 2023 het laatste jaar waarin u kunt doteren aan de FOR.

Handhaving opgebouwde FOR

De FOR wordt niet in een keer volledig afgeschaft. Voor alle tot en met 31 december 2022 opgebouwde bedragen in de FOR blijft de huidige regeling bestaan. U kunt dus vanaf 2023 niet meer doteren aan de FOR, maar wel de huidige FOR handhaven.

Let op! Ook over de huidige FOR betaalt u uiteindelijk in beginsel een keer belasting. Als u de FOR in een keer laat vrijvallen, betaalt u op dat moment over de gehele FOR belasting. Zoals eerder opgemerkt, kunt u hiervoor in bepaalde gevallen wel de stakingsaftrek gebruiken. Zet u de FOR om in een lijfrenteproduct, dan betaalt u belasting over de uitgekeerde lijfrentetermijnen.

Andere opbouw pensioen

Nu de mogelijkheid van opbouw van de FOR waarschijnlijk vervalt, is het verstandig om na te denken over een andere manier van sparen voor uw pensioen. Zo zouden deelname aan een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen of de aankoop van een lijfrente mogelijkheden kunnen zijn. Uiteraard kunt u ook op een andere manier vermogen voor uw oude dag opzij zetten.

Let op! Het voorstel om de FOR af te schaffen, moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt