Door
In

Op 1 januari 2016 treedt naar verwachting een nieuw belastingverdrag met Duitsland in werking. Het verdrag voorkomt betaling van dubbele belasting voor burgers en bedrijven, regelt een betere positie voor grensarbeiders en voorkomt het ontgaan van belasting.

Verlenging oud verdrag

De Belastingdienst meldt dat de verdragsverklaring die geldig is tot en met 31 december 2014, automatisch wordt verlengd tot en met 31 december 2015.

Nieuw verdrag

In het verdrag wordt vormgegeven aan de nieuwe compensatieregeling voor Nederlandse grensarbeiders die in Duitsland werkzaam zijn. De regeling betekent in de praktijk dat rekening wordt gehouden met Nederlandse fiscale aftrekposten, zodat de Nederlandse grensarbeider die in Duitsland werkt bijvoorbeeld gewoon zijn hypotheekrente kan aftrekken. De grensarbeidersregeling zorgt er daarmee voor dat het voor inwoners van Nederland eenvoudiger en aantrekkelijker kan worden om in Duitsland te gaan werken. Het verdrag vermijdt dus dubbele belasting, maar ook dubbele vrijstelling.

Overgangsrecht

De afspraken in het nieuwe verdrag tussen Nederland en Duitsland gelden (naar verwachting) vanaf 2016. Deze nieuwe afspraken kunnen voor u leiden tot een financieel nadeel. Is dat het geval dan kan er alleen in 2016 nog gekozen worden voor toepassing van de afspraken in het oude verdrag. Het is nog onduidelijk of er tot en met 1 januari 2016 nog wijzigingen zullen plaatsvinden in de huidige (concept)tekst van het verdrag.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt