Door
In

De Hoge Raad besliste in november vorig jaar dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. De wetgever mag in de schenk- en erfbelasting onderscheid maken tussen de verkrijging van privévermogen en ondernemingsvermogen. De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht laat het er niet bij zitten en roept mensen op om aan te haken bij een collectieve procedure bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het is echter maar de vraag of dit zinvol is.

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit onder vuur

De bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de schenk- en erfbelasting staat al enige tijd ter discussie. De faciliteit zou in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. Voor de verkrijging van ondernemingsvermogen geldt namelijk een zéér hoge vrijstelling tot maximaal € 1.045.611 (2014) van de waarde van de onderneming. Deze vrijstelling geldt niet voor de verkrijging van privévermogen. 

De Hoge Raad heeft in november 2013 uiteindelijk beslist dat geen sprake is van strijdigheid met het gelijkheidsbeginsel. De wetgever mag onderscheid maken tussen het belasten van ondernemingsvermogen en het belasten van particulier vermogen. Inmiddels heeft de Belastingdienst de bezwaren tegen een opgelegde aanslag schenk- en erfbelasting collectief afgewezen.

Collectieve procedure

De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) is van mening dat het gelijkheidsbeginsel wel is geschonden en is van plan een procedure te starten bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Met advertenties in landelijke- en regionale kranten roept de stichting mensen op om aan te haken bij deze collectieve procedure. Aanmelden moet volgens de stichting dan wel gebeuren vóór 28 februari 2014. De kosten bedragen, afhankelijk van het no cure, no pay-percentage, € 495 of € 995.

Overleg

Het is de vraag of dit zinvol en mogelijk is. Wij adviseren u dan ook om niet zomaar aan te haken bij deze collectieve procedure, maar eerst advies bij ons in te winnen.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt