Door
In

Heeft u een hoge eenmalige bate en wilt u daarover de belastingheffing beperken en eventueel uitstellen? Dan kunt u denken aan het oprichten van een bv, eventueel met terugwerkende kracht naar begin van dit jaar.

Als ondernemer ontvangt u een hoge eenmalige bate. Kunt u een bv oprichten om belasting te besparen?
Ja, dat kan. Het moet dan wel gaan om een flinke meevaller, anders weegt het fiscale voordeel niet op tegen de kosten. Heeft u dit jaar al een eenmalige bate ontvangen? Dan kunt u nog met terugwerkende kracht uw onderneming omzetten in een bv. Een eenmalige bate is namelijk geen incidenteel fiscaal voordeel dat zo´n omzetting in de weg staat, zo blijkt uit een rechterlijke uitspraak.

Tip: Wilt u uw onderneming omzetten in een bv met terugwerkende kracht naar 1 januari 2015? Dat kan. Stel dan een intentieverklaring op en laat die vóór 1 oktober 2015 bij de Belastingdienst registreren. Verstuur aangetekend met het bijbehorende geleideformulier!

Hoe ziet dat eruit in een voorbeeld?
U ontvangt een eenmalig voordeel van € 500.000, bijvoorbeeld vanwege de verkoop van uw bedrijfspand met een lage boekwaarde. 14% van die boekwinst is vrijgesteld vanwege de MKB-winstvrijstelling. Vervolgens betaalt u maximaal 52% inkomstenbelasting over de resterende € 430.000, ofwel € 223.600. Zou u een bv hebben gehad, dan betaalt de bv maximaal 25% vennootschapsbelasting over € 500.000, ofwel € 125.000. Bij uitkering van de winst betaalt u als aandeelhouder nog eens 25% inkomstenbelasting over € 375.000, ofwel € 93.750. De totale belastingheffing in de bv-situatie is dus € 218.750. De inkomstenbelasting kan worden uitgesteld door de winst voorlopig niet uit te keren. 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt