Door
In

Een personeelsfeest dat plaatsvindt in het kader van de dienstbetrekking is vrijgesteld van loonbelasting, ook als dit personeelsfeest plaatsvindt op een externe locatie. Dit is goed nieuws voor zowel werkgevers als horeca-exploitanten. Tot nu toe werd immers aangenomen dat een personeelsfeest op een externe locatie belast was of naar keuze ten laste van de vrije ruimte moest worden gebracht in de Werkkostenregeling.

Uitspraken Belastingdienst

Begin februari 2015 heeft de Belastingdienst tijdens een live uitzending op internet (een webinar) nadere uitleg gegeven over de Werkkostenregeling. Tijdens dit webinar is besproken dat een personeelsfeest op een externe locatie dat plaatsvindt in het kader van de dienstbetrekking onder de vrijstelling kan vallen met betrekking tot de reis- en verblijfkosten. Dat wil zeggen dat het hapje, het lopende buffet en de drankjes, maar ook de reiskosten en eventuele overnachtingskosten buiten de heffing blijven. Alleen een eventueel optreden van een artiest loon vormt voor de werknemer, die naar keuze in de vrije ruimte kan worden ondergebracht.

Tip! In tegenstelling tot wat eerder aangenomen werd, is een personeelsfeest op een externe locatie dus toch vrijgesteld als dit feest plaatsvindt in het kader van de dienstbetrekking. Alleen het entertainmentgedeelte van het personeelsfeest is uitgezonderd van de vrijstelling.

In het kader van de dienstbetrekking

Cruciale vraag is wanneer een personeelsfeest plaatsvindt in het kader van de dienstbetrekking. Uit het voorbeeld dat tijdens het webinar werd gegeven kan opgemaakt worden dat daarvan in ieder geval sprake is als aansluitend op een studiedag een personeelsfeest plaatsvindt. Daarnaast wordt in de media gemeld dat ook een personeelsuitje dat geheel of gedeeltelijk in werktijd plaatsvindt, ook in het kader van de dienstbetrekking geschiedt.

Het is echter nog onduidelijk of de Belastingdienst deze visies deelt. Daarnaast is het nog maar de vraag of geconcludeerd kan worden dat elk personeelsfeest zonder meer plaatsvindt in het kader van de dienstbetrekking en dus vrijgesteld is. In hoeverre wordt dit bijvoorbeeld beïnvloed door de aanwezigheid van de partners van de werknemers op het personeelsfeest?

Let op! Een personeelsfeest op een externe locatie dat plaatsvindt in het kader van de dienstbetrekking is vrijgesteld, met uitzondering van het entertainmentgedeelte. Het is echter nog onduidelijk of er nadere voorwaarden worden gesteld. Gezien het rumoer dat inmiddels is ontstaan, is het te hopen dat de Belastingdienst snel met duidelijkheid komt.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt