Door
In

Heeft u investeringsplannen dan kan het verstandig zijn om hier niet tot 2014 mee te wachten. Investeert u namelijk in de tweede helft van 2013 nog in een nieuw bedrijfsmiddel dan mag u hier dit jaar direct tot de helft op afschrijven. Is het niet mogelijk om het bedrijfsmiddel nog dit jaar in gebruik te nemen, kijk dan of u mogelijk een deel van het investeringsbedrag alvast kunt betalen.

Tijdelijk versneld afschrijven

Eerder maakten wij al melding van de tijdelijke verruiming van de willekeurige afschrijving. Het eenmalig versneld afschrijven tot maximaal 50% is alleen mogelijk bij de investering in een nieuw bedrijfsmiddel in de periode 1 juli tot en met 31 december 2013. Niet alle bedrijfsmiddelen komen in aanmerking. Uitgesloten zijn bijvoorbeeld gebouwen, immateriële activa en personenauto’s (behalve taxi’s en zeer zuinige auto’s).

Deze tijdelijke verruiming van de willekeurige afschrijving is bedoeld om de economie te stimuleren en vervalt weer op 1 januari 2014. Wilt u er nog voor in aanmerking komen, stel dan uw investeringsplannen niet langer uit.

Willekeurig wil zeggen dat u zelf mag bepalen hoeveel u dit jaar nog wilt afschrijven op het nieuwe bedrijfsmiddel, mits de afschrijving maar maximaal 50% is. Over het restant schrijft u normaal af. Bovendien geldt de voorwaarde dat u het bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2016 in gebruik neemt.

Tip! Door gebruik te maken van de tijdelijke verruiming van de willekeurige afschrijving profiteert u nog dit jaar van een liquiditeitsvoordeel. U schrijft namelijk in 2013 meer af, waardoor uw winst lager wordt en u dus minder belasting hoeft te betalen. Dit voordeel wordt overigens in de volgende jaren weer teruggenomen, omdat u dan minder kunt afschrijven.

Betalingscriterium

Is het niet mogelijk om het bedrijfsmiddel nog dit jaar in gebruik te nemen, overweeg dan om alvast een deel van de investering te betalen. U kunt dan nog profiteren van de willekeurige afschrijving. Wel is deze dan niet alleen beperkt tot 50%, maar ook tot het bedrag dat u heeft betaald voor uw investering.

Let op! Heeft u in de tweede helft van 2013 nog geen betaling verricht, dan kunt u niet willekeurig afschrijven.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt