Door
In

Het moet over en uit zijn met malafide bestuurders die na een faillissement gewoon doorgaan met frauduleuze activiteiten. Als het aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ligt mag een malafide bestuurder straks maximaal vijf jaar geen rechtspersoon meer besturen. De rechter moet dan wel een civiel bestuursverbod hebben opgelegd. Dat blijkt uit een onlangs bij de Tweede Kamer ingediend wetsvoorstel.

Een civiel bestuursverbod wordt niet zomaar opgelegd. De bestuurder moet een bijzonder verwijt treffen, zoals de vaststelling van aansprakelijkheid wegens wanbeleid dat tot een faillissement heeft geleid. Of bijvoorbeeld het bewust wegsluizen van bedrijfsvermogen vlak voor het faillissement. Ook als sprake is van drie of meer faillissementen waarbij de bestuurder in drie jaar tijd betrokken is geweest, kan dat een reden zijn voor een civiel bestuursverbod.

Dit verbod houdt in dat de bestuurder bij geen enkele rechtspersoon kan aanblijven als bestuurder en ook niet opnieuw als bestuurder of commissaris kan worden benoemd. Het civiel bestuursverbod geldt voor maximaal vijf jaar en wordt ingeschreven bij het Handelsregister. Zo kunnen belanghebbenden online inzien of iemand die een onderneming wil oprichten of als bestuurder wenst te worden ingeschreven een dergelijk verbod achter zijn naam heeft staan. Notaris en Kamer van Koophandel werken dan niet mee aan de oprichting of de inschrijving.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt