Door
In

Het wordt in de toekomst mogelijk om zonder tussenkomst van de rechter van elkaar te scheiden. De huidige echtscheidingsprocedure wordt eenvoudiger, overzichtelijker en goedkoper. Dat kan echter alleen als er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn.

In de nieuwe regeling is tussenkomst van de rechter niet langer verplicht, evenals de bijstand van de advocaat. Echtgenoten, zonder minderjarige kinderen, die van elkaar willen scheiden kunnen straks een verzoek indienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze kan vervolgens de echtscheiding op korte termijn (maar niet eerder dan veertien dagen) na enkele formaliteiten uitspreken.

De gang naar de rechter blijft wel mogelijk en ook staat het u vrij om voor de scheiding via de ambtenaar van de burgerlijke stand juridisch advies in te winnen bij een advocaat, mediator of notaris. Voor echtgenoten met minderjarige kinderen blijft de huidige echtscheidingsprocedure ongewijzigd. Het verplichte ouderschapsplan blijft bestaan evenals de toetsing daarvan door de rechter.

Het zal nog enige tijd duren voor de nieuwe echtscheidingsprocedure zal ingaan. Het wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld moet namelijk nog worden ingediend bij de Tweede Kamer.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt