Door
In

Een belangrijk onderscheid tussen u als ondernemer en een gewone werknemer is dat u de mogelijkheid heeft om geld in uw onderneming te reserveren voor uw oude dag: de oudedagsreserve. Voldoet u aan het urencriterium en had u aan het begin van dit jaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt, dan mag u bij voldoende eigen vermogen een deel van de winst toevoegen aan uw oudedagsreserve.

Over dit deel betaalt u dan nog geen inkomstenbelasting. Dit jaar bedraagt de toevoeging 10,9% van de winst met een maximum van € 9.542. Vanaf 2015 gaat dit percentage omlaag naar 9,8%. Het maximumbedrag wordt dan € 8.640. Eventuele pensioenpremies die u al van de winst heeft afgetrokken, verminderen de toevoeging aan de oudedagsreserve.

Let op! De oudedagsreserve zorgt voor uitstel van belastingheffing, maar niet voor afstel. Op de opgebouwde reserve rust nog een belastingclaim. Op enig moment, vaak als u stopt met uw onderneming, zult u moeten afrekenen. Toevoegen aan de oudedagsreserve is vaak alleen aantrekkelijk als u nu in de hoogste belastingschijf zit.

Wilt u liever extern pensioen opbouwen? Misschien is de nieuwe collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) iets voor u. Deze regeling start vanaf 1 januari 2015. Een van de belangrijkste kenmerken van de collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen is flexibiliteit. U kunt namelijk vrijwillig in- en uitstappen en u bepaalt zelf hoeveel u periodiek wilt inleggen. Er wordt geen levenslange uitkering verzekerd. De uitkeringsduur is namelijk van tevoren bepaald. De ingelegde gelden worden collectief belegd en beheerd. Op www.startjezzppensioen.nl is meer informatie te vinden over de collectieve pensioenregeling.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt