Door
In

Heeft u in het verleden ooit een ontslagvergoeding (gouden handdruk) ontvangen in de vorm van een stamrecht en deze ondergebracht bij uw bv, een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar, dan mag u vanaf dit jaar de stamrechtaanspraak in één keer opnemen. Recent is duidelijk geworden dat u het stamrecht ook in delen vervroegd mag laten uitkeren.

Stamrecht opnemen

Per 1 januari 2014 is de stamrechtvrijstelling voor nieuwe stamrechten afgeschaft. Voor bestaande stamrechten blijft de vrijstelling bestaan. Sinds dit jaar heeft u de mogelijkheid om uw stamrechtaanspraak ook in één keer op te nemen tegen de volledige waarde in het economische verkeer. Doet u dat dit jaar dan hoeft u slechts over 80% van de uitkering belasting te betalen. Bovendien bent u geen (20%) revisierente verschuldigd over de waarde van het stamrecht.

Ook na 2014 kunt u uw stamrechtaanspraak in één keer laten uitkeren. Deze wordt dan wel voor 100% belast, maar ook dan bent u géén revisierente meer verschuldigd.

Let op! De 80%-regeling geldt alleen voor stamrechten waarvan de werkgever de ontslaguitkering in ieder geval vóór 15 november 2013 heeft overgemaakt naar bijvoorbeeld een professionele verzekeraar of de stamrecht-bv.

Stamrecht in delen opnemen

In plaats van een uitkering in één keer, kunt u ook besluiten om uw stamrecht vervroegd in delen te laten uitkeren tegen de waarde in het economische verkeer. Ook dat kan vanaf 1 januari 2014. Een gedeeltelijke uitkering is wel volledig belast. De 80%-regeling is hierop niet van toepassing, maar ook bij een gedeeltelijke uitkering bent u geen revisierente verschuldigd.

Uiteraard is geheel of gedeeltelijke opname van uw stamrechtaanspraak niet verplicht. U kunt ook besluiten om uw stamrecht gewoon volgens de oude regels te continueren. U betaalt dan belasting op het moment dat u een periodieke uitkering uit stamrecht ontvangt.

Tip: Laat u goed informeren of het voor u wel aantrekkelijk is om het stamrecht dit jaar in één keer op te nemen, dan wel uw stamrecht in delen vervroegd te laten uitkeren. Houd er rekening mee dat opname niet altijd mogelijk is wanneer uw stamrecht is ondergebracht bij uw bv. De bv moet namelijk voldoende dekking hebben om de stamrechtaanspraak uit te keren. Daar komt nog bij dat de afkoopwaarde van de stamrechtaanspraak niet eenvoudig te bepalen is. Laat u daarom goed informeren.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt